Проф. Димитър Димитров: Изправени сме пред нов проблем с мигрантския натиск, трябва да намерим решение чрез нови инструменти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:33 / 24.11.2022
878
Изправени сме пред нов проблем с мигрантския натиск, трябва да намерим решение чрез нови инструменти. Това каза в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус" проф. Димитър Димитров, ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и експерт по национална сигурност.

"Зачестяват тези случаи на нелегално преминаване на границата. Това вероятно е върха на айберга. Ние виждаме това, което се е случвало с полицията. Вероятно има и други бусове, които не са заловени от полицията. Появава се проблем, затова статистиката трябва да покаже, че броят на мигрантите се увеличава непрекъснато. Това не е единственият проблем, който съществува. Трябва да погледнем малко по-широко над това - взаимодействието с Турция и ЕС", обърна внимание той.

По думите му трябва така да подредим нещата, че да се насочим усилията към решаването на този проблем. Той поясни, че търсим решение на мигрантския проблем с досегашните си инструменти, но сме изправени пред нов проблем, който трябва да намери решение чрез качествено нови инструменти - търсене на помощ от ЕС, концентрация на всички възможни ресурси около границата, дипломатически усилия с Турция и партньорите ни от ЕС.

"Да не се опитваме с двама полицаи, малко хора от специалните сили или командировани от други райони да търсим цялостно решение на този въпрос. Има и технически възможности да се контролира този поток от мигранти - тук говорим за дронове, съвременни системи за наблюдение, камери. Иска се концентрацията на усилията за решаването на този проблем", смята ректорът на УНСС.

Габриела ГАНЕВА

Виж коментарите (0)

Още по темата (442):
25.04.2024 Задържаха бус с 12 мигранти на входа на София, сред тях жени и деца, шофьорът е избягал
19.04.2024 Тихомир Безлов: "Каналджиите" правят пари за "мрежи", участващи в държавни институции
18.04.2024 Елена Йончева: Спечелихме тази битка в Европейския парламент
14.04.2024 Новаков: България трябва да плаща, ако откажем да приемем мигранти
05.04.2024 Шокиращи разкрития за случая "Локорско"
04.04.2024 Евродепутатът Емил Радев във Варна: Спекулация е бройката върнати у нас мигранти
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).