Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Илин Савов: В мътните води на фалшификацията чрез изкуствения интелект държавите и бизнеса да реагират решително
Автор: Петя Кузева 22:10 / 05.10.2023Коментари (0)1062
© личен архив
"Държавните институции и бизнеса следва да са подготвени да навигират в мътните води на дезинформацията и фалшификацията, задвижвана от изкуствения интелект". В това е убеден заместник ректор-комисар на Академията на МВР проф. д-р Илин Савов. 

В своя публикация проф. Савов, който е и член на Международната полицейска асоциация (IPA), очерта световните тенденции и мерките в борбата с дезинформацията и фалшификацията, като предупреди за реални заплахи от тежки злоупотреби с репутацията и финансите на потенциалните жертви на "deep fake". 

Темата стана особено актуална, след като в сряда пресслужбата на Министерски съвет предупреди за манипулирано видео (или дълбока фалшификация - дийпфейк) с лицето и гласа на премиера акад. Николай Денков, което се разпространява в социалната мрежа "Facebook". Само ден по-рано и носителят на "Оскар" Том Ханкс алармира за опасностите от AI и бе категоричен, че няма "нищо общо" с версия на себе си с изкуствен интелект, която рекламира "някакъв стоматологичен план". 

В личния си профил във "Фейсбук" проф. Илин Савов изрази личната си позиция на експерт с над 20 години в службите за сигурност за противодействие на престъпността и очерта тенденциите. 

"Фокус" публикува поста на експерта и преподавател без редакторска намеса. 

"Широкото използване на технологията за изкуствен интелект (AI) отприщи опасността от дезинформация и фалшификация (deep fake), задвижвана от него. 

1. Държавните институции и бизнесът трябва да са готови да предотвратяват увреждане на репутацията и финансите си от тази възникваща заплаха 

2. Когато AI моделите са проектирани без подходящо съображение за етични, социални и правни последици или са внедрени без подходящи гаранции и надзор, те могат да подкопаят предимствата на цифровото ускорение и да доведат до редица негативни последици и тежки злоупотреби с лични данни

3. Държавните институции и бизнеса следва да са подготвени да навигират в мътните води на дезинформацията и фалшификацията (deep fake), задвижвана от изкуственият интелект. Те могат да направят това чрез прилагане на стратегии за намаляване на излагането им на дезинформация и всестранна превенция, реално проактивно идентифициране на източниците, моделите и тенденциите на дезинформация и реагиране бързо и решително на тези заплахи", написа проф. Илин Савов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
България в еврозоната
Матури 2024 г.
Шеф Токев хванат да шофира пиян
Стрелба по Роберт Фицо
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: