Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Румяна Коларова: Ако кандидатът за премиер на ГЕРБ не е тясно свързан с партията, шансовете се преценяват като по-значими
Автор: Йоланда Пелова 12:33 / 05.12.2022Коментари (0)751
©
Проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

(бел.ред. интервюто е проведено часове преди президентът Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ)


Два месеца след последния вот в България, президентът Румен Радев обяви най-накрая дългоочакваната дата, на която ще връчи на първата политическа сила – ГЕРБ, първия проучвателен мандат. Това ще се случи днес, на 5 декември. Какви са предварителните заявки? Темата ще коментираме в сутрешния ни блок с проф. Румяна Коларова – председател на Българската асоциация за политически науки. Проф. Коларова, смятате ли, че времето, което даде президентът Румен Радев на партиите, беше оползотворено по най-добрия начин? 

Едно е да бъде използвано ефективно, с други думи да има активност, друго е да има резултати. От гледна точка на действия, пределно ясно е, че всички партии, представени в сегашното Народно събрание, са наясно, че нямат много време и избирателите и ситуацията изискват максимално бързи и може да се каже интензивни действия. Така че от гледна точка на бързината и на интензивността бих казала, че политическите партии се справиха. Друг е въпросът, когато става дума за резултати. И тук резултатността на тези действия разбира се, че не зависи единствено и само от желанието на участващите в тях, но зависи и от констелацията от предпочитания, от ползи и загуби, които всяка една от парламентарно представените партии калкулира. И от тази гледна точка бих казала, че никой не пропиля времето, което президентът му беше дал, но едновременно с това ситуацията предопредели високата степен на неефективност на техните действия.  

Проф. Коларова, категорична заявка за кандидат-премиер не чухме от най-голямата политическа сила в момента, но доста слухове и политическо говорене ни насочиха към г-жа Десислава Атанасова. Бойко Борисов пък с най-голямо самочувствие вчера заяви, че той е най-подготвеният. Той видя Лионел Меси в огледалото си дори. Кой според вас ще поеме папката от държавния глава и отговорността за съставянето на правителство? 

Мисля, че тук до последния момент биха могли да се предполагат някакви хипотези, да се правят хипотези и те да бъдат интерпретирани. Но това, в което съм напълно убедена, е, че в зависимост от това какъв е кандидатът, който е номиниран, ще бъдат оценени и шансовете да се сформира правителство. Ако имаме един ясен партиен кандидат, това означава, че шансовете да се формира правителство са минимални. Ако има кандидат, който не е толкова тясно свързан с партията, не е толкова силно партийна кандидатура, това означава, че шансовете се преценяват от ГЕРБ като по-значими.   

Кой според вас може да бъде този непартиен, толкова несвързан с политиката човек? 

О, въобще не мога да предположа. Просто казвам, че това са двата варианта, които могат да бъдат оценявани. А кой от двата ще бъде – тепърва предстои. Както се казва, малко търпение – няколко часа останаха, за да преценим как… 

И ще разберем, да. 

Да, да разберем.  

Десислава Атанасова издаде, че съставът на правителството ще включва "нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем“. Можем ли с вас да предположим кои ще са тези части от на пръв поглед трудносглобяемия пъзел и да разтълкуваме въпросната енигма? 

Ако това е съобщението, което г-жа Атанасова е направила, това означава, че тя оценява шансовете за формиране на кабинет много високо. Разбира се тук изрично трябва да подчертаем, че когато говорим за шансове за формиране на кабинет, макар че е ясно, че първият мандат е най-добрият вариант за ГЕРБ да формира кабинет, предполагам, че стратегията на ГЕРБ включва разбира се и третия мандат.  

Не казахте нещо във връзка с това, което тя обяви – нещо старо, да предположим, "нещо ново, нещо синьо и нещо назаем“. 

Не, вижте, всичкото това е, както знаете, традицията, когато се сключва брак. Така че от тази гледна точка предполагам, че просто това е символиката, която се търси, а не конкретни компоненти на кабинета.  

Какъв според вас, проф. Коларова, е шансът на ГЕРБ да изпълни мандата за седем дни и да се справи със сложната задача? 

Седем дена разбира се, че са срокът, който Конституцията дава. Но едновременно с това седем дена би трябвало, ако се търси кабинет, тези седем дена би трябвало наистина интензивно да се преговаря. С други думи, не очаквам да се върне веднага папката и съответно предполагам, че резултатът ще бъде съобщен в края на тази седмица.   

Какви са реалните възможности според вас – правителство на малцинството, правителство на "хартиената бюлетина"? "Продължаваме промяната“ категорично заяви, че няма да подкрепи правителството на ГЕРБ, понеже са разочаровани от тях, както и от ДПС и БСП. Но и БСП, и "Демократична България“ заявиха от своя страна, че няма да подкрепят ГЕРБ. 

Нека да уточним следното нещо: правителство на малцинството няма, има кабинет на малцинството. Това означава кабинет, в който министрите са от партии, които нямат мнозинство в парламента. А що се отнася до правителство, което включва кабинета плюс парламентарното мнозинство, всеки един кабинет на малцинството трябва да има подкрепата на мнозинството в парламента. Така че това е формулата. Когато се говори за кабинет на малцинството, имаме предвид, че министрите, които са в кабинета, ще бъдат от партии или от партия, която няма мнозинство в парламента. Това е формулата. А иначе как би могло да се сформира, да се структурира парламентарното мнозинство – тук бих казала, че има една единствена възможност, когато говорим за този първи мандат. Тази възможност не е в най-добрите традиции на европейските демокрации и предполага една или две парламентарни групи да се разцепят. Това е.  

Кои са тези парламентарни групи? 

Е, в този случай говоря чисто хипотетично. Говоря – това е логика, а не анализ на ситуацията. Просто логически това е единствената възможност при така определените и декларирани позиции на парламентарно представените партии. Това е единствената възможност. А дали тя ще се реализира е друг въпрос. От моя гледна точка малки са шансовете да се реализира, макар че – и тук искам изрично да подчертая – ако нямаме формирано правителство в рамките на този парламент, загубите за държавата ще бъдат изключително големи. Това да кажем, че няма да влезем в "Шенген“ ще бъде бял кахър. Това е най-малката грижа, която могат да имат българските граждани и българските политици в ситуация, че не се формира правителство. Много други и по-важни шансове за България, свързани с националната икономика, с националната политика, със стратегическата позиция на България в Европа, в региона ще бъдат загубени, ако не се формира в момента правителство и продължи тази политическа криза.  

Проф. Коларова, допускате ли, че президентът Румен Радев ще наложи вето на решението за промените в Изборния кодекс и отново да върне закона в парламента? 

Разбира се, че това е една от възможностите. Мисля, че оттук нататък да предвиждаме точно какво ще направи президентът няма смисъл, защото той рано или късно ще го обяви. По-важното е върху каква част, върху кои текстове от Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс той ще наложи своето вето. Това е по-важно. Затова мисля, че анализът, така да го кажа, разумният анализ на действията на президента трябва да се направи, след като той оповести своето решение. 

Какво мислите за внесените от "Демократична България“ и "Продължаваме промяната“ пакет промени в законите, които отнемат правомощията на държавният глава по отношение на специалните служби и МВР? 

Мисля, че там беше направено доста много по време на управлението на ГЕРБ и ключови правомощия на държавния глава бяха поети от изпълнителната власт, където е реалната отговорност и за външна политика, и за политика в сферата на сигурността. Сега, както разбирам, за "Продължаваме промяната“ и "Демократична България“ балансът, който беше постигнат преди бих казала седем години, им изглежда недостатъчен. Няма какво да гадаем, пределно ясно е: защото се случи много дълъг период, през който президентът контролира както изпълнителната власт, така и съответно упражнява своите правомощия. С други думи, тази прекомерна власт на президента в сектора "Сигурност“ и в сектора "Външна политика“ се дължи на един прост факт – че той много дълго време управлява със служебни кабинети, се дължи на ситуация, а не на принципна уредба на българската държавност. И от тази гледна точка, според мен, ако трябва да се търси ограничаване на точно тези така сумирани правомощия, просто трябва да се премахне служебния кабинет. Това е. И съответно край на тези свръхправомощия на президента ще сложи просто и съставянето на редовно правителство. Така че да се говори просто за допълнително ограничаване на правомощията на президента за мен няма смисъл. Въпросите са два: първо, дали на служебния кабинет се гледа като на жизнеспособна институция, на ефективна институция. Аз многократно съм заявявала, че за мен служебният кабинет е едно ненужно зло, бих казала. Просто не виждам никакъв смисъл в служебния кабинет така, както съществува, и бих казала, че в Европа точно такива служебни кабинети, президентски служебни кабинети няма. Разбира се, че би могло да има една ситуация, при която ако правителството в оставка бъде бламирано от парламента, с други думи, ако се гласува недоверие на правителството в оставка, тогава има смисъл да се формира служебен кабинет от президента, какъвто е казусът в Австрия и в Гърция. Но служебен кабинет по начина, по който в момента го виждаме – при предсрочно прекратяване мандата на редовно правителство веднага президентът да назначава служебен кабинет, според мен това е една уникална ситуация, която я има само в България. И това решение със сигурност не е в полза на демокрацията.



Още по темата: общо новини по темата: 868
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: