Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф: Тодор Кантарджиев: Коронавирусът губи своята сила, но идва грипната вълна  
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 12.10.2022Коментари (0)892
©
Проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столична община по ваксинационния процес, в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“

"Това е България“ продължава на здравна тема. По-щадяща ли става вълната от КОВИД-19 и на какъв етап се намираме към днешна дата? Наш гост е проф. Тодор Кантарджиев – консултант на Столична община по ваксинационния процес. Можем ли да кажем, че последната КОВИД вълна премина доста по-щадящо и по-леко за хората, пък и с по-малко заразени?

Да, разбира се, може да кажем това. Дължи се на три факта. Първият е, че просто вирусът, който я причинява, подвариантите на Омикрон, които в момента са в нашата страна, са много по-ниско вирулентни, много по-леко заболяване причиняват в хората. Втората причина е създаденият имунитет в обществото. Повечето хора в нашата страна са били в контакт с вируса или са били ваксинирани. От тези, които са ваксинирани, не са разбрали как са прекарали следващите контакти, а хората, които са изкарали веднъж или два пъти, вторият път много по-леко прекарали. И третата причина е настойката на обществото. Именно затова днеска беше проведено едно заседание на Националния оперативен щаб – това е вътрешноведомствен пандемичен комитет, който беше председателстван от министъра на здравеопазването д-р Меджидиев, и стигнахме до няколко заключения. Първото, много важно е, че въпреки че случаите се увеличават, те темпът на увеличение намалява, което е много добре. Второто нещо, което – днеска беше докладван анализ за болниците. Няколкостотин души са в болнични заведения по повод на КОВИД и няколко десетки са в интензивни отделения, като това са едни добри цифри за есенното време. И не очакваме да стане нещо драматично. Никакви мерки в момента не се предвижда да се прилагат, строги контролни мерки. Лично моето мнение е – в джоба си нося една маска и когато съм сред много хора или в метрото, я слагам.

Този подвариант на Омикрон – Кентавър, беше споменато, че при него има комбинация от най-различни симптоми от различните варианти. Това доказа ли се? 

 

Фактически да. медицинското име, това е вариантът В.А.2.75, за който предупредих преди няколко месеца. Просто името "Кентавър“ някоя ваша колежка на запад го измисли. Но фактически нито има тежко прекарване, нито има някакво имунологично бягство, да заобикаля имунитета на ваксинираните и преболедувалите по-различно от другите подварианти на Омикрона. И третото много важно – казаха, че много бързо ще се разпространява. Не, 1% по-лесно се разпространява. Именно затова, въпреки че преди три месеца е доказан в Индия, има, среща се, разбира се, по света, но не е придобил качеството да измести другите варианти.

А у нас какъв е процентът?

У нас процентът е няколко процента. Последното секвениране, докладвано в Националния център по заразни и паразитни болести, този нов вариант е 3% от изследваните проби само.

Доказано ли е, че той наистина протича по-леко и няма от какво да се притесняваме от гледна точка на това, че много хора споделят, че много бързо се предава между хората? Ако например в един офис има един болен човек, около него всички, които са контактували, всички, които са дишали в това помещение, с е заразяват в по-голяма или в по-малка степен?

Да, това е характерно за Омикрон. Още първите варианти на Омикрон бяха с пъти по-заразни от предишния вариант. Именно затова Омикрон, като дойде в нашата страна, той в рамките на седмици измести другите варианти. Но фактически подвариантът на Омикрон – този В.75 или т.нар. "Кентавър“, няма тези качества към своите съименници Омикрони, не ги измества толкова бързо.

Да. А кога болестта протича по-тежко – когато си се заразил от първоизточника или вече ти си вторият-третият човек, който е предал болестта? Има ли изобщо това някакво значение?

Имат значение няколко неща за тежестта. Разбира се, първото, това е общото състояние на човека, защото колкото новите варианти станаха не така тежки.

Казваме високовирулентни, като се намали вирулентността или степента на болестотворност на варианта, от голямо значение е общото състояние на човека и неговата склонност. При различните хора се проявяват различни прояви. Някои започват температура и световъртеж, други започват с някакви неврологични прояви, с болки по мускулите, по ставите. Фактически разнообразието е много по-голямо, отколкото на първичния Ухански вариант преди две години. Това е много важно да се знае. Също така, голяма част от хората са били в контакт с предишни варианти на вируса и затова го прекарват много леко, даже някои и не разбират, просто два-три дена гърлобол, хрема и температурата в последно време, да ви кажа, много от моите пациенти температурата им е само в рамките на един ден. Докато, спомняте си, преди две години, като те хване една температура една седмица и на десетия ден от началото настъпва обикновено криза с кашлица и задух. Сега, при този Омикрон, който е в нашата страна, тези неща много по-рядко се наблюдават.

Да, наистина разликите от началото на пандемията са огромни, а и самите лични лекари вече придобиха доста опит с пациенти с КОВИД-19.

Разбира се, че придобиха опит. Самите хора придобиха опит и нормалното развитие на тази пандемия е такова.

Можем ли да кажем, че вече е дошъл моментът, в който да си говорим това, което от две години искахме да дойде като новина – че вирусът е отслабил своята сила и вече протича като една обикновена настинка? Дошъл ли е този момент?

Точно така. Преди две години това го казваше – нормалното развитие на вирус, причиняваш пандемия, е да става по-заразен, но заболяването да е много по-леко.

И именно сега наблюдаваме това. Той е малко по-тежък от сезонния грип, но няма нищо общо с тежестта, която беше преди две години.

Да, така е, безспорно. Сега, като казахте сезонния грип, кога да очакваме сезонния грип?

О, това е много важно и трябва да кажем няколко неща за грип. Наистина Европейският център за контрол на заболяванията, анализирайки данните от лятото, когато в Южното полукълбо беше зима, в Австралия, в Латинска Америка, и какво се оказа – че трябва да очакваме сезонен грип. Много вероятно, той ще бъде H3N2, много вероятно ще бъде такъв. И трябва да го очакваме, лично моето мнение – малко по-късно. Обикновено циркулацията на грипните вируси започва ноември-декември. Първите изолации, които правихме, и доказвания в Центъра в последните 10 години бяха ноември-декември, а пикът беше февруари или края на януари. Тази година може би ще се забави, но много важно е да кажем, че вече стартира имунизацията за грип на 65-годишните хора, по желание – програма, която държавата заплаща. Това е много важно. Вече няколкостотин души са имунизирани, в кабинетите на общопрактикуващите лекари са получени дозите с ваксина за сезонен грип. До края на седмицата, значи в следващите четири дена, всички общопрактикуващи лекари ще получат количествата, заявени през лятото. И много важно, искам да кажа нещо – че ваксината за грип може да се прави заедно с бустерната доза или с ваксината за коронавирус. Трябва да са в двете ръце фактически, но може да се прави заедно, което е много важно.

В един и същи ден, така ли?

В един и същи ден може да се направи.

И още нещо, което остана важно да кажем – сега времето все още позволява събиранията навън, много скоро обаче вероятно ще захладнее, това няма да може да се случва. Означава, че всички ще влезем вътре, ще се затворим. Дайте бързи препоръки какво да правим, когато ни се налага да бъдем в един офис с много хора.

Първото нещо, което е най-важното, на този етап, докато позволява времето, на половин час трябва да се отваря прозорец в рамките на две-три минути, просто да се смени въздухът. Това е много важно. Второто нещо, което е много важно – всичко, което може да се прави навън, да се прави навън като събиране. А офисите – най-важното нещо, което от 10 години го приказвам за тези зимни инфекции: който го боли гърло, има хрема, има температура, най-добре е да предупреди и да си стои вкъщи, да не ходи на работа.

Евелина БРАНИМИРОВА








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: