Произвеждаме около 12 тона мед годишно, въпреки смъртността на пчелите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (6)
16:41 / 27.03.2015
594
Има няколко проблема в пчеларския бранш: кражбите на пчели, зимната смъртност и отравянето им от арендатори. Отравянето е най-големият проблем, тъй като е трудно да бъде установено кой точно е пръскал с препарати, които са фатални за пчелите. Смъртността сред пчелите в България е достигнала 30 процента, а на места в Южна България тя е дори 90 - 95 процента. И все пак у нас се произвежда около 10 - 12 тона мед годишно, а вкусовите и лечебните му свойства са познати в световен мащаб.

Производителите на мед се нуждаят от поне 70 лева годишна помощ за едно пчелно семейство, заявиха от пчеларския бранш. Пчелният мед се прави у нас от 700 вида билки, от които 240 се ползват във фармацевтичната индустрия. Една пчела трябва да покрие 4 милиона растения, за да добие една лъжичка мед.

Цената на меда на дребно расте през последните години и вече е около десет лева, като за определени видове достига до 16 - 18 лева за килограм. На едро обаче цената остава ниска - 5,00 - 5,50 лева за килограм.

Медът трябва да се съхранява при по-ниска температура от околната - през лятото най-добре в хладилника, на най-долните рафтове, до мястото за плодове и зеленчуци, посочиха пчелари.

Българската агенция по безопасност на храните изисква медът да се съхранява в хладилник, но за съжаление това изискване не се спазва от търговските вериги.


Виж коментарите (6)
Още новини от Национални новини:
На вниманието на всички пътуващи: Правят промени в движението по ...
"Булгартрансгаз" ЕАД стартира обвързващата фаза на процедурите за...
МОСВ работи активно за отразяване на препоръките на ЕК към Национ...
Опасно време на Разпети петък! Варна е предупредена
Български фермер разкри огромна далавера с млякото у нас
Пускането в действие на газовия терминал край Александруполис, ко...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).