Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г.
Автор: Пламена Николова 14:57 / 11.04.2019Коментари (0)971
©
Прокуратурата в Шумен обяви най-важните си дела за 2018 г. Шест са тях, по които институцията е осъществявала ръководство и надзор, са със значим обществен интерес. 

Едно от тях е делото за влаковата катастрофа в село Хитрино, по което прокуратурата привлече към наказателна отговорност за престъпление по член по чл.343, ал. 4, във връзка с ал. 3, б. "б“ от НК двамата машинисти. За катастрофата от 10 декември 2016 г., при която дерайлира влакова  композиция и по непредпазливост беше причинена смъртта и телесни повреди на повече от едно лице, както и големи материални щети, през миналата година в Шуменския окръжен съд започна съдебното следствие, което ще продължи и през тази година.

По досъдебното производство на специален отчет, водено срещу частния съдебен изпълнител Асен Т. за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, вече има осъдителна присъда. Тя е протестирана от Окръжната прокуратура в Шумен пред Апелативния съд заради признаването на подсъдимия за виновен за длъжностно присвояване, но по член 202, а не по член 203 от НК, както и заради явната несправедливост на наложеното условно наказание.   

Сред успехите на прокурорите от Окръжната прокуратура в Шумен е и делото за четворното убийство в Каспичан. Само за три месеца разследването срещу обвиняемия Петър П. беше приключено и той беше предаден на съд за умишленото убийство на четирима свои роднини, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. На 20 февруари тази година при условията на съкратено съдебно следствие Шуменският окръжен съд произнесе 30-годишна ефективна присъда за виновния за четворното убийство 63-годишен мъж.

Три дела за държане с цел разпространение на наркотични вещества, както и за производството им белязаха работата на прокурорите и разследващите през 2018 г. в Шумен. В местността Тунесец край Велики Преслав и в шуменското село Кочово бяха установени като извършители на две престъпления, свързани с наркотични вещества, двама мъже, които без надлежно разрешително държали с цел разпространение 13, 268 кг марихуана на стойност над 50 000 лв. и засели и отглеждали 705 растения от рода на конопа.

Двамата обвиняеми сключиха споразумения с прокуратурата, които съдът одобри, и по силата на които им бяха наложени наказания 2 години за единия и глоба от 5000 лева и 1,8 год. за другия и глоба в размер на 40 000 лева.

При разбиването на втора наркооранжерия  край село Хан Крум бяха намерени 551 растения коноп. За престъплението бе обвинен и задържан под стража В.В. Обвинителният акт срещу ветеринарния лекар Кр. К., отглеждал и държал с цел разпространение над 80 кг марихуана, вече е внесен в Шуменския окръжен съд.  

През 2018 г. прокуратурите в Шуменския съдебен район са работили в условията на устойчива натовареност, заяви в отчетния си доклад административният ръководител на Окръжната прокуратура Маргарита Георгиева. Причина за това са незаетите места за обвинители, което рефлектира и върху по-високата натовареност на прокурорите. Кадровият дефицит обаче се компенсира с  добрата организация и личната мотивация за работа на прокурорите в района.

През 2018 г. са внесени общо 746 прокурорски акта от прокурорите от района, в това число обвинителни актове, споразумения, постановления по чл.78а от НК и предложение по чл.83б от ЗАНН. Предадени  на съд са общо 784 лица.  През отчетната 2018 г. общият брой на осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт е 753.

Гости на отчетното събрание на  прокурорите от Окръжната прокуратура и районните прокуратури в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав  бяха заместникът на главния прокурор Пенка Богданова, завеждащата отдел във ВКП Славка Славова и административният ръководител на  Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
24 май: Ден на славянската писменост и култура
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Световна черна хроника
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: