Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проучват необичайни случаи на остър хепатит сред деца
Автор: Екип Varna24.bg 14:10 / 24.04.2022Коментари (0)651
©
Необичайни случаи на остър хепатит сред деца се проучват от Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC). Вчера СЗО потвърди, че са известни 169 случая на рядък остър хепатит - възпаление на черния дроб, при деца. В 17 от тези случаи заболяването е достигнало фаза, в която се е наложила трансплантация на черен дроб.

Причинителят засега не е установен, но се предполага, че става дума за заразно заболяване. Повечето от случаите - 114, са засечени във Великобритания, откъдето за пръв път бе съобщено за мистериозното заболяване. На следващо място е Испания с 13 случая, следвана от Израел с 12 случая. Установени са случаи в САЩ, Дания, Ирландия, Нидерландия, Италия, Франция, Норвегия, Румъния и Белгия. За България няма данни в СЗО, информация за този хепатит не е обявявана и от Националния център по заразни и паразитни болести.

Леки форми на хепатит при децата са известни, но такива остри прояви при здрави деца са рядкост. Сега заболяването е наблюдавано при деца в различни възрасти - от един месец до 16 г.

 

СЗО призовава държавите да следят за появата на случаи и да докладват. "Случаите не са много, но последиците са дста тежки", казва Ричард Пибоди от европейския офис на СЗО по патогените, които представляват висока степен на опасност.

Случаите не са свързани с нито един от петте типични щама на вируса - хепатит A, B, C, D и E, посочва европейският център. Към момента учените предполагат, че причинителят е аденовирус - добре познат от обикновената настинка. Най-малко 74 от изследваните деца са дали положителна проба за аденовирусна инфекция. В медицината е известно, че аденовирус 41 може да причини възпаление на черния дроб при деца с компрометирана имунна система, но до този момент не бяха познати такива случаи при здрави деца.

В Шотландия, където от януари има огнище на необичайното заболяване, текат изследвания за евентуални мутации на аденовируса, които могат да причинят сериозни заболявания. Съществува и хипотеза, че тежката форма на възпалението се получава, когато аденовирусът е в "тандем" с друг вирус, включително и Sars-CoV-2, вирусът на последната пандемия. По данни на ECDC 3 от 13 докладвани случая в Шотландия са дали и положителна проба за коронавируса, а при два случая е имало прекаран COVID-19 в предходните 3 месеца.

Учени предполагат, че пониженият имунитет в резултат на социалната изолация в последните 2 години може да е обяснение за тежката форма, в която протича заболяването в момента. Проверява се и версия за токсикологичен произход, но засега не са открити общи обстоятелства между случаите в различните страни.

Едно е сигурно - връзка с ваксините срещу COVID-19 е категорично изключена, тъй като нито едно от разболелите се деца не е ваксинирано.

Симптомите на хепатит включват потъмняване на урината, пожълтяване на очите и кожата, умора, висока температура, загуба на апетит, повръщане, болки в корема, светли изпражнения, болки в ставите. Според клиничната картина, докладвана във Великобритания и описана от ECDC, повечето случаи са имали симптоми на жълтеница, в някои от случаите са докладвани гастроентерологични симптоми, включително коремни болки, разстройство и повръщане в предходните седмици. При повечето пациенти не е имало висока температура. 

ECDC съветва родителите да следят за поява на такива симптоми и да потърсят при нужда консултация с лекар. Съветите за превенция са добре познати от ковид пандемията - усърдно миене на ръцете и покриване на устата и носа с кърпичка или лакът при кашляне и кихане.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: