Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пунктовете за продажба на билети замират. 2,3 милиона българи предпочитат дигиталното разплащане в транспорта
Автор: Екип Varna24.bg 20:20 / 24.06.2022Коментари (0)994
©
Значителен дял от 42 на сто или приблизително 2,3 милиона души сред пълнолетните български граждани биха искали да плащат в обществения транспорт с банкова карта, смартфон, смарт часовник или друго дигитално устройство. Това показва проучване на компанията за обработка на картови плащания "Виза" (Visa), която съобщи в имейл до БТА за резултатите от изследването.

Нагласата се забелязва повече в градовете, където почти половината респонденти заявяват желанието си за дигитални плащания в обществения транспорт, а преобладаващото мнозинство са в активна трудова възраст (18 - 50 години).

Резултатите от проучването потвърждават тенденцията на повишаване на интереса към електронните разплащания, иновациите и дигитализацията в големите градове, както и "апетита" на техните жители към интелигентните решения, свързани с мобилността.

Безконтактните разплащания увеличават значително удобството и сигурността при придвижване. В цяла Европа почти половината от пътниците в градския транспорт казват, че нуждата от различни билети за отделните превозни средства е неудобство.

С осигуряването на възможност за безконтактни плащания в трамваите, тролеите, автобусите и метрото в София милиони пътници са улеснени, благодарение на съвместните усилия на Столична община, Центърът за градска мобилност и Банка ДСК.

"Виза“ е готова да бъде партньор на българските общини в името на дигитализацията на масовия градски транспорт и интелигентното бъдеще на градовете, посочват от компанията.

"Идентифицирахме възможността за внедряване на система за билети с безконтактно разплащане в софийския градски транспорт с ясното съзнание, че това ще даде тласък на цялостната дигитализация на града и ще го изведе една крачка напред към развитието му като интелигентен град" заяви Красимира Райчева, мениджър на "Виза" за България, по време на конференцията ""Виза" - партньор на иновативните общини в процеса на дигитализация на градовете", организирана от компанията съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Освен експерти на компанията, конференцията събра и кметове, заместник-кметове и изпълнителни директори на компании за обществен транспорт от всички 28 областни центрове в България, както и представители на български банки.

Участниците споделиха опита си в областта на дигитализацията на масовия транспорт и успешните партньорства с местните власти и бизнеса. Специален акцент беше поставен върху успешните примери на градове от Централна и Източна Европа.

Развитието на дигиталните технологии, даващи възможност за дистанционна работа, онлайн пазаруване и промени в мобилността водят до ново мислене за пространствено планиране, архитектура, развитие на градовете и селските райони, транспорт и осигуряване на обществени услуги. "Това означава, че вземащите решения в общините трябва добре да познават технологиите, за да могат бързо да преценяват кои точно биха били от полза за местната общност", каза Силвия Георгиева, изпълнителен директор на НСОРБ.

Безконтактните разплащания в транспорта са само една от стъпките в дигитализирането на градската мобилност в дадена страна, заяви Каталин Крецу, генерален мениджър на компанията за България, Румъния, Словения и Хърватия. Тя посочи като други примери за дигитализиране зареждането на електромобили, паркирането, приемането на други транспортни средства, скутери, велосипеди и услуги за споделени автомобили. 

Внедрената система за безконтактните разплащания в градския транспорт на София дава възможност на потребителите да се разплащат по същия лесен и сигурен начин, по който го правят всеки ден със своята безконтактна дебитна или кредитна карта. Жителите и гостите на София могат да я използват в над 1000 трамвая, тролея и автобуса, както и на всичките 47 метростанции. 

"Вече не е нужно потребителите да търсят пункт за продажба (на билети) преди качването си в превозното средство – просто трябва да доближат своята банкова карта до валидаторите", каза на форума председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. С приетите от местния парламент промени миналата година, пътуването с еднодневна карта е по-евтино при безконтактно плащане, защото след третия билет в рамките на деня пътниците не се таксуват, добави той.

"Преди години, концепцията за умните градове беше нещо наистина иновативно, дори илюзорно, но днес е реалност", коментира Диана Митева, изпълнителен директор, член на УС и ръководител направление "Банкиране на дребно" в  Банка ДСК и председател на УС на Асоциация на банките в България. Тя отправи призив към общините в България да прегърнат процеса на дигитализация във всяко едно отношение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: