Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рашков: Никъде другаде няма безконтролни длъжностни лица като в България
Автор: Екип Varna24.bg 10:09 / 24.09.2021Коментари (0)1280
© БГНЕС
"В цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна", заяви пред БНР Бойко Рашков, вицепремиер и министър на вътрешните работи, и уточни, че в България главният прокурор е абсолютно безконтролен:

"Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас - като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи".  

Рашков заяви, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство:

"Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат. ... Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече".

 Министърът на вътрешните работи беше категоричен:

"Ние ще разследваме докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения. Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала "Хемус", което да е в съответствие със закона". 

Бойко Рашков подчерта, че всичко, което е установено като нарушения по строителството на "Хемус", ще бъде предоставено на прокуратурата:

"Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата". 

Според него прокуратурата е можела да предприеме разследване в момента, "когато е започната магистрала "Хемус" и е било публична тайна, че там се извършват нарушения на закона":

"Угоднически ли прокуратурата е мълчала, когато е започнало едно строителство без каквито и да било строителни книжа? ... Българската прокуратура не е ли знаела това, МВР, ръководено от Христо Терзийски и Младен Маринов, не е ли знаело това, ДАНС не е ли знаела това?".

"Правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин", заяви министър Рашков във връзка с акцията на ДАНС и МВР в КЕВР. Той посочи, че към момента не може да съобщи информация от тези проверки.

По думите на Бойко Рашков тези проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната и подчерта, че "тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък".

"От момента, в който действа служебното правителство, сигналите и жалбите в МВР са се увеличили много пъти. Това означава, че до преди месеци хората не са имали доверие на този държавен орган и не са намирали за необходимо въобще да търсят закрила в МВР. Министерството сега обръща внимание на всеки сигнал на български гражданин", заяви министърът. 

В предаването "Преди всички" Рашков коментира разпита на Бойко Борисов по сигнала за оказан натиск преди повече от 10 години срещу свидетел по разследване срещу ексземеделския министър Мирослав Найденов:

"Проверката беше задължителна да се направи, защото преди десетина години тази проверка не е извършена. Тогава по това дело Борисов изобщо не е бил разпитван. ... Когато цяла България чу разговора между Борисов, Кокинов и Найденов, а те обсъждат положението на Найденов, който може да стане обвиняем, и Борисов по този въпрос не е разпитван. Когато се крие делото в прокуратурата, ефектът е почти нулев".

Бойко Рашков изтъкна, че прокуратурата се е била самопоставила в услуга на политическата власт.

Вицепремиерът, отговарящ за координацията по провеждането на изборите на 14 ноември, заяви, че на предходния вот са били "стопирани опитите за криминален вот, както е бил реализиран на десетки избори преди това":

"Това е заслуга на МВР. Действали сме по законен ред спрямо всеки, за който е получен сигнал, че подготвя купуване или продаване на гласове. Това никак не е трудна работа, защото в предходни периоди до такава степен бяха отработили схемите за купуване и продаване на гласове, че не очакваха МВР сериозно да се захване с противодействието на тази тяхна дейност. В тази профилактична насоченост са изготвени около 10200 предупредителни протокола - това е правна възможност, предвидена в закона".

Той обясни, че предимно представители на ГЕРБ и ДПС са получавали предупреждения, защото са партии с най-много финансови ресурси. Според него доказателство, че са купували гласове е:

"От най-много депутатски места се лишиха те - ГЕРБ и ДПС. Няма друга причина да решим, че се е отдръпнал техният електорат. ... Не трябва да омаловажаваме и машинното гласуване - то също оказа влияние върху купения вот". 

Министър Рашков съобщи, че разполага с информация, че ГЕРБ и ДПС са започнали да подготвят купуване на гласове още отсега.

"Ще упражняваме правомощията си по закон. Не делим хората на привърженици на една или друга партия или на президента Румен Радев", заяви вицепремиерът във връзка с прецедента служебен кабинет, назначен от държавния глава, да организира и проведе президентски избори. 

Бойко Рашков обяви, че представители на чуждестранни мисии в България проявяват интерес какво прави държавата за овладяване на мигрантския натиск:

"Когато МВР има успех в това да се противопостави на мигрантския натиск, прокуратурата не може да спира органите на МВР да информират не само българската общественост, но и европейските ни партньори".

"Наблюдението на Румен Спецов беше поето от ДАНС. Имало е заплахи, но те са стопирани, елиминирани и затова не се налага охрана (от МВР - б.р.). Ние имаме информация кой го е организирал това, но ще ви кажа на по-късен етап. Елементите са криминални. Възможно е политически подбудител, но там връзката не е доказана", каза министърът.



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: