Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разчитаме на балнео и СПА туризма да ни превърне в целогодишна дестинация
Автор: Екип Varna24.bg 11:57 / 27.09.2017Коментари (0)1105
©
Министерството на туризма залага на балнео и СПА туризма, за да реализираме потенциала на страната като туристическа дестинация за четири сезона. Разработваме балнео- и СПА дестинации за територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със създадените вече осем културно-исторически дестинации. Това каза зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването на четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Тя поздрави участниците във форума от името на министъра на туризма Николина Ангелова.

Богатството, с което страната ни разполага за СПА, балнео и уелнес туризъм, трябва да бъде използвано още по-ефективно, защото е известно, че немалка част от природните запаси не се усвояват пълноценно и тук инициативността на местната власт и регионалният бизнес е особено важна, коментира знам.-министърът. Тя посочи още, че Министерството на туризма работи последователно за устойчивото развитие на СПА туризма, който е сред водещите фокуси в маркетинговата и рекламната политика за специализираните видове туризъм.

Тя припомни, че миналата година влезе в сила първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на "балнеолечебен (медикъл СПА) център", "СПА център", "уелнес център" и "таласотерапевтичен център" към Закона за туризма, която бе сред основните приоритети за туристическата администрация. С нормативния акт за първи път се въведоха минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези центрове.

Със създаването на документа ние стимулираме преди всичко качеството на тези специализирани услуги и защитаваме правата на потребителите, заяви зам.-министър Георгиева. По думите й в момента тече процес на сертифициране на специализираните центрове, като сертифициращ орган е министърът на туризма. До момента са сертифицирани общо 48 такива обекта - 12 балнео, 34 СПА и 2 уелнес центъра, вписани в Националния туристически регистър. В момента се провежда процедура за сертифициране на още 11 места за настаняване, има подадени и 7 нови заявления, които предстои да бъдат обсъдени. Така всеки потребител може да провери онлайн дали центърът - самостоятелен или прилежащ към хотел, който иска да посети, е сертифициран и отговаря на изискванията на наредбата.

Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението "СПА" вече имат само отговарящите на критериите на наредбата обекти, обясни зам.-министърът. И уточни, че онези от тях, които се рекламират като "СПА", но не покриват изискванията, подлежат на санкциониране. По думите на зам.-министъра няма сериозни злоупотреби относно СПА изискванията от страна на местата за настаняване, а жалбите за качеството на услугата в сертифицирани центрове са единични. Убедени сме, че тази политика ще повиши конкурентостта в сектора и ще помогне да се откроят тези представители на бранша, които влагат огромни инвестиции и иновации за развитието му, заяви зам-министър Георгиева. И допълни, че това стимулира ръста на допълнителните услуги и е предпоставка за удължаване на сезоните, за разкриване на нови работни места и привличане на по-висок клас туристи.

България може да бъде рехабилитационният център на Европа, каза Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. И уточни, че в момента пречка за това е, че няма синхронизация на здравното законодателство. Надявам се заедно с Министерството на туризма да отидем при здравния министър, за да бъде променено това, посочи още той. Зам.-министър Георгиева посочи, че се обмислят промени в Закона на туризма, с които да се направи препратка към изменения на други нормативни актова, например в здравеопазването, за да се улесни предлагането на СПА услуги, финансирани чрез Националната здравноосигурителна каса и подобните европейски структури.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: