Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разказ на пратеника на агенция МИА за страшната катастрофа на АМ "Струма"
Автор: Екип Varna24.bg 13:02 / 24.11.2021Коментари (0)699
Вестта за страховитата автобусна катастрофа в България, в която загинаха 46 македонски граждани, научих сутринта в 4.20 часа, когато ме потърси директорът на МИА Драган Антоновски и тръгнах колкото може по-бързо. Дъждът и мъглата не позволяваха да се кара бързо и за около 30 минути пристигнах на българския граничен пункт Златарево. Тамошните полицаи и митничари ме разпитаха за кратко време. Изразиха съчувствие и след кратко забавяне за купуването на винетка продължих към Петрич, оттам към Сандански и Благоевград. През цялото време слушах информации от българските радиостанции, които от минута на минута предаваха от черни по-черни вести.

Знаех, че ще бъде трудно да стигна до мястото на катастрофата, но обаждането по телефона от колегата Десислава Велкова, кореспондентка на БТА в Благоевград, ме поуспокои. Срещнахме се на една бензиностанция на изхода от Благоевград и продължихме заедно още стотина километра по АМ "Струма", на около 30 километра от София.

Пътуването завърши на около четири километра от мястото на катастрофата, където полицията не позволяваше да продължим по-нататък. Колоните автомобили се пренасочваха по стария път към София, а след кратко забавяне Десислава и нейният колега Красимир Велков се сетиха, че може по заобиколен път да се доближим до мястото на ужаса.

След кратко пътуване излязохме от стария път и през Старо село излязохме отново на магистралата, но не можахме да се качим на нея, тъй като бе поставена преграда от пръст и дърва, трябваше да спрем.

Грабнахме фотоапаратите и телефоните и след около стотина метра попаднахме на полиция и български колеги, които снимаха от разстояние над 1000 метра. Млад пътен полицай ни предупреди да не нарушаваме поставените знаци и на няколко пъти ни предупреждаваше, ако преминем дори десет сантиметра.

В далечината се виждаше изгорелият автобус на "Беса Транс" и силуети на полицаи и следователи. Фотографирахме колкото може да се направи от такова разстояние. Във въздуха се усещаше тъгата и неверието как може да се случи такава голяма трагедия с рекорден брой загинали. За няколко минути минаха 4-5 автомобила на Бърза помощ. Чудно беше, че не бяха влючили сирените. Като че искаха да дадат свой принос в тишината на тази част от магистралата.

Топката в гърдите от гледката притискаше, но журналистическото желание да научим нещо повече беше по-силно.

Първо размених една-две думи с колега от частната информационна агенция БГНЕС, който смяташе, че автобусът първо се е ударил в дясната защитна мантинела на магистралата и понесен от удара, се е запалил и е спрял в средата между двете пътни ленти.

Младият полицай, който охраняваше мястото на катастрофата, кратко коментира, че това място със завой на пътя може да бъде много опасно, ако се кара бързо и с несъобразена скорост, особено когато е влажно.

На връщане към автомобилите колеги от БНТ, когато разбраха, че съм от Струмица, поискаха да направя изявление, след като бе съобщена непотвърдена информация, че сред загиналите има и хора от Струмица. Казах им - ще пратим дописка от автомобила и ще се върна. Не се върнах. Какво да им кажа?

Написахме дописката с колегата Десислава и я публикувахме съвместно в двете информационни агенции. Изпратихме фотографии и се опитахме да съберем допълнителни информации, след което разбрахме, че събитието се отразява най-добре от страната на магистралата откъм София.

В съгласие с редакцията заключихме, че от това място може да се информира толкова. Тръгнахме назад. Зад хълмовете се появи слънце. В целия мрак и скръб малкият слънчев лъч като че даваше някаква надежда. Но надежда за кого? За загиналите - не! За оцелелите - не! За живота, който продължава по-нататък - може би.

Тръгнахме обратно. Разделихме се на входа на Благоевград. Продължих сам по пътя с мисъл за загиналите и техните семейства. Слушах новини по българските радиостанции, които вече започнаха да повтарят изявленията на премиерите Зоран Заев.

Изявлението на Заев, че това нещастие няма да раздели двата народа, а ще ги сближи още повече, отекваше в главата ми. Излъчваше се по БНР без превод на български. В нещастията няма граници, раса, пол или религиозни и политически убеждения.

С тези мисли постепенно стигнах до нашия ГКПП Ново село. Бързо изминах пътя. Може би защото с очи следях пътната лента, а мислите ми бяха на завоя, където запаленият автобус глътна 46 човешки съдби и потопи в скръб техните семейства.



Още по темата: общо новини по темата: 119
23.11.2022 »
22.11.2022 »
17.10.2022 »
17.10.2022 »
02.10.2022 »
30.08.2022 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: