Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разкриха мащабна схема за фалшиви банкноти и документи за самоличност
Автор: Илиана Пенова 17:03 / 12.12.2023Коментари (0)1009
© Фокус
Софийската градска прокуратура и ГДБОП разкриха организирана престъпна група, изготвяла и разпространявала фалшиви еврови банкноти и документи за самоличност. При операцията са открити множество неистински банкноти с номинал 50 евро, както и подправени лични карти и шофьорски книжки, предаде репортер на "Фокус".

"Иззети са веществени доказателства, от които е видно, че с определени технически средства – машини, са произвеждани неистински парични знаци, както и неистински официални документи. Става въпрос за организирана престъпна група", обясни административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

Зам.-главният прокурор Чавдар Пастованов обясни, че става въпрос за много добре структурирана група от граждани, която се занимава трайно и системно с производство и разпространението на неистинни парични знаци в евро.

"Проведоха се интензивни действия за установяване на съпричастните към тази деятелност лица и местата, където се произвеждат. И беше постъпено към арестуване на лицата, бяха установени значително количество такива банкноти и средства за производството на неистински документи за самоличност - български и чуждестранни. Пъвоначалната информация е, че се касае за доста мащабна схема за износ. Повдигнати са обвинения на 4-ма за тежки престъпления - участие в престъпна група, задържане и служене с такива парични знаци. Задържани са за срок до 72 часа и се прецизират повдигнатите обвинения за мярка за неотклонение "задържане под стража", допълни той.

"Организираната престъпна група се наблюдава от месец април и става въпрос за разпространение на 50 евро "тази банкнота е за предпочитане, тъй като тя е лесна за обръщение и не буди съмнение. Тази група се е насочила към нисък номинал, но тя е по-ниско рискова. Засечени са такива банкноти в Германия, Франция и други страни от ЕС", посочи директорът на ГДБОП Явор Серафимов.

При операцията, като заготовка, са открити 125 хил. евро. Иззета е машина за поставяне на печати върху банкнотите. Всички лица са добре известни на ГДБОП. Групата е от хоризонтален тип и не може да се говори за изразен лидер. Иззети са още застраховки, талони за автомобили, гражданска отговорност за автомобили на ЕС. Пластиките са основно за лични документи.

Има данни, че едното от задържаните лица е било съпричастно към трафик на мигранти.




Още по темата: общо новини по темата: 73
27.04.2024 »
26.04.2024 »
19.04.2024 »
15.04.2024 »
03.04.2024 »
03.04.2024 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: