Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разширяват газовото хранилище в Чирен
Автор: Екип Varna24.bg 15:50 / 20.01.2023Коментари (0)788
©
"Булгартрансгаз" ЕАД и ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън" подписаха договор за разширението на газовото хранилище в Чирен, информира пресцентърът на "Булгартрансгаз". 

След приключване на открита процедура в съответствие с българското и европейското законодателство "Булгартрансгаз“ ЕАД и ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън“ подписаха договор за доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на "Разширение на капацитета на "ПГХ Чирен“ - надземна част“.

На събитието присъстваха бившият еврокомисар по предприемачество и индустрия г-н Гюнтер Ферхойген, представители на технологичните лидери Solar Turbines Europe и Honeywell, Община Враца и други.

Общата стойност на договора с ДЗЗД "Тех Енерджи Експанжън“ е в размер до 297 777 777,29 (двеста деветдесет и седем милиона седемстотин седемдесет и седем хиляди седемстотин седемдесет и седем и 0,29) лева без ДДС. Дейностите по договора се съфинансират от Европейския съюз чрез Механизма за свързване на Европа.

Общата стойност на инвестицията по разширението на Чирен е около 600 млн. лв. Планира се работите по разширение на хранилището да приключат до края на 2024 г.

Проектът цели увеличаване на обема на активния газ до 1 млрд. м3 (към момента е 550 млн. м3, увеличаване на дневния капацитет на добив до 10 млн.м³/ден и на нагнетяване до 8 млн.м³/ден. Към момента максималният дневен капацитет на добив е 3,82 млн. м3/ден, а максималния дневен капацитет на нагнетяване е 3,62 млн.м³/ден.

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз“ ЕАД г-н Владимир Малинов заяви, че увеличеният капацитет за съхранение в ПГХ Чирен ще гарантира сигурността на доставките на природен газ и ще допринесе за подобряване на конкуренцията и достъпа до природен газ от алтернативни източници. Според него проектът има безспорно стратегическо значение за бизнеса, индустрията и хората в България и страните от региона.

"Разширението на Чирен е в пълна синергия с развиващите се проекти за терминали за втечнен газ в региона, включително и Александруполис и амбицията на ЕС за увеличаване на дела на LNG в енергийния микс“, подчерта г-н Малинов.

По думите на председателя на международния съвет на "Главболгарстрой“ г-н Ферхойген проектът е от изключително политическо, икономическо, социално и екологично значение за Европа.

След събитието бе проведена и работна среща с управляващия директор на "Солар Турбайнс" за Европа г-н Джак Плеша. Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД г-н Малинов подчерта, че успешното сътрудническо на българският газопреносен оператор с американската компания ще продължи. Припомняме, че техни съоръжения функционират на територията на четири компресорни станции у нас.



Още по темата: общо новини по темата: 259
16.02.2024 »
03.02.2024 »
23.01.2024 »
09.01.2024 »
10.12.2023 »
10.12.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: