Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Редица институции в страната работят с изтекли мандати
Автор: Екип Varna24.bg 20:20 / 13.09.2022Коментари (0)673
©
Заради нефункциониращото Народно събрание много институции в страната работят с изтекли мандати. Причината - няма как съставът им да бъде обновен. На 3 октомври изтича и мандатът на Висшия съдебен съвет - органът, който управлява съдебната система.

Мандатът на настоящия състав на ВСС изтича на 3 октомври, а парламентът така и не попълни 11 членове от своята квота, което на практика означава, че съставът не може да бъде обновен. Поставя ли това в риск правосъдието въпросът е спорен, смятат юристи.

"Има проблем и той трябва да намери своето решение. Надявам се Конституционният съд, който ще се произнесе по друг, но сходен казус - този за изтеклия мандат на Инспектората към ВСС, в аргументацията към своето крайно решение също така да даде насоки как се действа в подобни случаи", каза министърът на правосъдието Крум Зарков.

Според адвокат Валя Гигова ВСС трябва да продължи да действа, докато не бъде избран нов състав. "Съдебната власт е една от трите власти. Без нея е невъзможно осъществяването на защита на правата на гражданите и юридически лица и да кажем, че ВСС няма да съществува, тоест, няма да представлява съдебната власт, означава да кажем, че няма да има правосъдие. Едва ли това е волята на законодателя", обясни тя.

Най-фрапиращ е случаят с изтеклия мандат на съдебния инспекторат. От две години този орган, който проверява магистратите, работи с изтекъл мандат. Няколко парламента не успяха да открият дори процедура по обновяването му. "Когато този персонален състав не е излъчен, това не означава, че държавата трябва да спре да функционира", е мнението на Гигова.

С изтекли мандати работят и други институции. Най-ключовите са шефовете на БНБ, НОИ, Сметната палата, Енергийната комисия, както и комисиите по досиетата и за защита на личните данни.

"Дали действията им са законосъобразни е едно, дали са легитимни, е друго. Има много основания да се твърди, че някои институции губят своята легитимност още преди да им е изтекъл мандатът", уточни Зарков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: