Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Редица институции в страната работят с изтекли мандати
Автор: Екип Varna24.bg 20:20 / 13.09.2022Коментари (0)652
©
Заради нефункциониращото Народно събрание много институции в страната работят с изтекли мандати. Причината - няма как съставът им да бъде обновен. На 3 октомври изтича и мандатът на Висшия съдебен съвет - органът, който управлява съдебната система.

Мандатът на настоящия състав на ВСС изтича на 3 октомври, а парламентът така и не попълни 11 членове от своята квота, което на практика означава, че съставът не може да бъде обновен. Поставя ли това в риск правосъдието въпросът е спорен, смятат юристи.

"Има проблем и той трябва да намери своето решение. Надявам се Конституционният съд, който ще се произнесе по друг, но сходен казус - този за изтеклия мандат на Инспектората към ВСС, в аргументацията към своето крайно решение също така да даде насоки как се действа в подобни случаи", каза министърът на правосъдието Крум Зарков.

Според адвокат Валя Гигова ВСС трябва да продължи да действа, докато не бъде избран нов състав. "Съдебната власт е една от трите власти. Без нея е невъзможно осъществяването на защита на правата на гражданите и юридически лица и да кажем, че ВСС няма да съществува, тоест, няма да представлява съдебната власт, означава да кажем, че няма да има правосъдие. Едва ли това е волята на законодателя", обясни тя.

Най-фрапиращ е случаят с изтеклия мандат на съдебния инспекторат. От две години този орган, който проверява магистратите, работи с изтекъл мандат. Няколко парламента не успяха да открият дори процедура по обновяването му. "Когато този персонален състав не е излъчен, това не означава, че държавата трябва да спре да функционира", е мнението на Гигова.

С изтекли мандати работят и други институции. Най-ключовите са шефовете на БНБ, НОИ, Сметната палата, Енергийната комисия, както и комисиите по досиетата и за защита на личните данни.

"Дали действията им са законосъобразни е едно, дали са легитимни, е друго. Има много основания да се твърди, че някои институции губят своята легитимност още преди да им е изтекъл мандатът", уточни Зарков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: