Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ренета Инджова: Няма друг бюджет по света, в който приходите от физически лица са по-големи отколкото тези от корпорациите
Автор: Екип Varna24.bg 14:23 / 31.07.2023Коментари (0)734
© Личен архив
Ако погледнете времето, в което е приет бюджета, това е краят на юли, което означава, че 7 месеца от изтеклата година са нещо, което вече е заложено и като разходи и като дейност на публичните финанси, защото те не са спрели, те работят непрекъснато 24 часа не 7 дни, а 365 дни. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-то правителство.

"Това само означава, че с изключително закъснение е приет един бюджет, който не може да даде нищо ново, освен да затвърди онова, което вече е направено, т.е. разходите най-вече, които са направени. И така, както всеки знае, събира си разходните ордери и вика, ама ето това е нещото, което ми е изходното начало при правенето на бюджета. След това, какви приходи ми трябват да покрия тези разходи, прави се сметката за оставащите месеци на годината, и в крайна сметка са получили две числа, които представляват големия повод за радост, защото им дава възможност съвсем вече свободно, без да правят екстензии на бюджета да похарчат каквото могат до края на годината. И затова ще пада правителство, ако това не се направи, защото това е претенцията и това е гаранцията, че публичния ресурс ще дойде при политическите сили, които участват в неговото разпределение. Та, между заложени приходи за 40,8 млрд. и заложени разходи за 47,8 млрд., това е нещо, което са смятали, за да им даде един дефицит, който е приемлив от 6,1 млрд. с който ще развяват навсякъде и ще казват “виждате ли, ние се вместихме в дефицита. Как са се вместили в дефицита, до сутринта на приемане на второто четене, имаше вероятността да не се разберат, защото тази сметка е направена така провизорно и така, как да кажа, като кръчмарска сметка, че можеше и да не може да се приеме", коментира Инджова.

По думите и, "некоалиционното коалиционно образувание" знае, че единственият му шанс е да приеме това, да се хвали, че въпреки всичко удържа дефицита.

"Това е една такава фокусническа операция, защото при всички преразходи, които са правени от 2020 г. насам и преди това във връзка с ковид, всичките неразбории не, ами грабежи по енергетичните кризи, които позволиха огромно събиране на пари и незнайно как тяхното използване. Взеха им ги, но за какво ще ги използват е една друга тема, която ще остане скрита. А когато има такова форсмажорно и предоставени предимство за цени, после би трябвало всичкото това обратно да се преразпредели и то по съответни приоритети. Това не може да стане, защото енергийното лоби не позволява", каза още Ренета Инджова.

Според нея, в крайна сметка имаме един бюджет, радостта е голяма, защото тези 3 месеца ще дадат възможност после да се влезе в тримесечната рамка, която пък започнаха вече да я ревизират, не е 1,8% растеж, ами ще е 1%.

"Те БНБ взеха да стават доста, вече чува им се гласа, докато не беше избран управител, беше тих и кротък, ама сега взе да им дава акъл как да правят бюджет. Бюджет у нас скоро няма да се направи такъв, какъвто един бюджет трябва да бъде - регулатор, стабилизатор, ускорител на икономическия растеж, който 

да използва публичния ресурс по онези направления, които да дадат общ макроикономически растеж. Такова нещо в нашата държава не се прави, защото ние действаме както да кажем един бирник от османско време. Той отива да събира беглик и данък ли, десятък ли, каквото искате там, на място при овцете. Овчаря, като знае, че е дошъл данъчния период, той взима овцете и ги кара на високо в планината. Та колкото събрал бирника, толкова отчита. И това е нещо, което е хлабава данъчна политика, която е станала като традиция в нашето общество до ден-днешен, затова вместо планината, сега примерно са в Дубай, тези, които трябва да плащат данъци. Но спрямо раята, бедния човек, Секс Спецов ли е Спецов ли е, какъв е, той много добре им събира на тях, до степен, в която може би няма друг бюджет по света, в който приходите от физически лица са по-големи отколкото приходите от корпорации. Представяте ли си го това, какво би могло да означава за равнището на данъка, който плащат фирмите и за бирническото отношение към физическите лица, които без да искат са с най-ниски доходи, но са основен източник за попълване на бюджета. Така, че ето в тези неща се измерва радостта от приетия бюджет", посочи бившият премиер. 

Ренета Инджова смята още, че тази радост ще бъде поддържана по определени счетоводни трикове, защото за пръв път има заложени капитални вложения.

"Обикновено, като ще ги залагате през август, това означава, че те не са използвани, ще бъдат използвани за резерв, защото в никакъв случай, фактическото до сега към август месец ниво на дефицита не е 6,1 млрд., а е много повече. Ние знаем как последните дни, преди да си отиде правителството на този, който в момента пак е финансов министър, което е нещо, което може би в учебниците по икономика трябва да влезе. Та от тези пари ще се взимат за капиталови разходи, затова и ГЕРБ пропищява, че няма магистрали, няма мостове, то и няма да има, защото до август месец няма, заложено е число, което ще бъде резерв за други работи. Това го правят винаги, пак ще го направят", добави Инджова.



Още по темата: общо новини по темата: 804
11.04.2024 »
09.04.2024 »
25.03.2024 »
22.03.2024 »
22.02.2024 »
01.02.2024 »
предишна страница [ 1/134 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: