Родители на починало от левкемия дете осъдиха Здравното министерство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:34 / 12.04.2016
750
Родители на починало от левкемия момиченце осъдиха Здравното министерство и Фонда за лечение на деца на обещетение от 100 000 лв. 

Причината е дискриминационен отказ детето да бъде лекувано в чужбина за сметка на държавата. Съдът нарече тезата на ведомството: "Несъстоятелно до степен, граничеща с цинизма и груба", предаде bTV.

На 19 септември 2008 г. на малката Габи Йорданова от Русе е поставена диагноза левкемия. След първоначално подобрение, болестта се връща през 2011 г. Необходима е спешна трансплантация на костен мозък.

През 2011 г. Фондът за лечение на деца в чужбина отказа да подпомогне родителите й. Чрез дарения бяха събрани пари за лечението й в Италия, но тя не успя да се пребори за живота си. Година по-късно Комисията по дискриминация определи, че детето е било дискриминирано от държавата. Оказва се, че здравното министерство е претендирало, че отношението към Габи не се е отразило върху нейните родители. Още по-абсурдно според магистратите е , че според Ведомството родителите не са страдали.

Родителите на Габи са установили, че друго дете, със сходна диагноза, е получило пари за лечение. Според адвокатът им решението ще създаде прецедент за подобни случаи.
От Ведомството коментират, че са съгласни със съда и няма да обжалват.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на тока
НИМХ с най-актуалната прогноза за следващите дни
Проф. д-р Костадин Ангелов: Сухиндол има неразкрит туристически п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).