Роднините на моряците от "Св. Николай": Б. Борисов и Цветанов изобщо не са наясно с корабната служба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:28 / 23.08.2012
1246
След проведената среща с премиера Бойко Борисов, семействата на моряците от задържания в Кралство Испания кораб "Св. Николай" заявяват, че по тяхно мнение от българска страна не е извършвано разследване.

Афишираните твърдения, че кораб "Св. Николай" е бил наблюдаван от 8 месеца, според семействата на моряците, са несъстоятелни. Това е така, тъй като още вчера на срещата с министър-председателя Бойко Борисов, той е обявил за виновни техните близки, без да изчака приключване на процеса в иберийската страна.

Роднините недоумяват защо е допуснато и наличието на камера в залата, която заснема точно определени думи на премиера, които извадени от контекста и чинно разпратени до масмедиите са създали в обществото мнение, че моряците са виновни. Все пак роднините благодарят за проведената среща, но са на мнение, че коментарите на премиера Борисов и министъра на МВР Цветанов са твърде прибързани.

Не е ясно на каква почва лежат те, тъй като е било видно, че двамата държавни мъже изобщо не са наясно с корабната служба.

Премиерът заявил, че "когато моряците са разбрали е имало как да сигнализират", което практически е невъзможно, без да се установят всички положения за това, което се е случвало на борда.

Борисов дори предложил "капитанът на кораба да поеме цялата отговорност", което също е несъстоятелно, а и юридически е невъзможно.

Семействата все пак се надяват след като министър Цветанов се запознае с обстоятелствата по разследването да промени тезата си, че моряците няма как да бъдат прехвърлени в Република България. Те искат и среща с него, на която той да ги запознае лично с информацията от испанските служби.

Според информацията, която бе разпространена от испанските медии, корабът е задържан на около 40 км от бреговете на Испания, т.е. извън териториалното море на кралството. Това предполага, че възможността за прехвърляне на моряците и разглеждане на процеса в България е реална. Точно това очакват и близките на задържаните 21 моряци. Семействата са били уверени от МВнР, че близките им са в добро състояние. Никаква друга информация, на срещата, не е била предоставена.

"Очакваме премиерът Борисов да не се "сърди" на хора, за които все още е видно, че няма никаква оперативна информация за съпричастността им към трафика", казаха близките. И допълват: "Надяваме се ние да не се "разсърдим", когато всички положения излязат на светло и се установи невинността на нашите близки, защото премиерът Борисов не успя да ни вмени, че презумпцията "невинен до доказване на противното" в европейската Република България - липсва".


Виж коментарите (1)

Още по темата (53):
23.11.2017 Вече са известни присъдите срещу екипажа на кораба "Св. Николай"
07.12.2016 Кой и как защитава правата на българските моряци
06.12.2016 Нечувана глоба от над 1 млрд. евро за моряците от "Свети Николай"
04.08.2016 Капитанът на кораба "Свети Николай": Знаех за дрогата, бях принуден
03.08.2016 Испания осъди на затвор българските моряци от кораба "Св. Николай“
16.03.2016 Започна процесът срещу българските моряци от кокаиновия кораб "Свети
Николай"
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).