Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков и албанският му колега Линдита Никола откриха изложба в албанския парламент
Автор: Екип Varna24.bg 14:15 / 26.02.2024Коментари (0)1297
©
Председателят на Народното събрание Росен Желязков и председателят на Народното събрание на Албания Линдита Никола откриха изложбата ,,Дипломация и изкуство“ в албанския парламент. Директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи на България Снежана Йовева представи експозицията, предадоха от пресцентъра на Народното събрание.

В изложбата са показани 22 живописни платна на утвърдени български художници от следвоенния период, успели да съхранят постиженията в областта на изобразителното изкуство от предните поколения творци, добавяйки своите художествени търсения. Тази експозиция е продължение на първоначалната изложба "Дипломация и изкуство“, посветена на 140 години от създаването на Българската дипломатическа служба, представяна в редица национални и регионални музеи и галерии.

Представени са автори, творили през 40-те и 50-те години – Константин Щъркелов, Деню Чоканов, Атанас Михов, Здравко Александров, Васил Стоилов, следвани от тези, творили през 60-те – Владимир Мански, Ваня Дечева, Тодор Динов, Борис Ненов, Владимир Гоев. Преобладават живописните платна, предимно пейзажи. Едновременно с това, като се проследи развитието на художествената изразност през годините, ще открием и новите тенденции от 70-те и 80-те години в изкуството на следващите поколения. Те са свързани с опростяване на художествения образ, изграждане на национален стил с оригинални пластични тълкувания, нова вещественост, поява на асоциативна живопис, монохромна образност и т.н. Тук са представени Найден Петков, Андрей Лекарски, Георги Божилов, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, следвани от Георги Баев, Свилен Блажев, Стоян Цанев, Велико Маринчевски, Иван Милев и Алцек Мишев.

Парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента. В състава на делегацията са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ "ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на "Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ "БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ "Има такъв народ“).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: