Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Драганов: Заетостта на хотелите и на къщите за гости на 8 декември е ниска, цените са между 110 и 190 лв.
Автор: Екип Varna24.bg 12:30 / 08.12.2022Коментари (0)1099
©
На пряката ни телефонна линия е Румен Драганов – председател на Института за анализи в туризма. Добро утро. 

Добро утро и честит празник на всички студенти! 

Г-н Драганов, каква е заетостта на хотелите и на къщите за гости на 8 декември? 

Общо взето заетостта не е висока в днешния ден. Ние сега в това време на годината се движим някъде от порядъка на около 17-20% заетост.  

А кои са най-предпочитаните от студентите места за празнуване – заведения, хотели, вили, предвид това че казахте, че не е висока заетостта? 

Студентите предпочитат на първо място вили, тъй като така излиза най-изгодно. Вилите се движат в различни ценови диапазони - между 1000 и 1500 лева. Tогава, когато в тях има една студентска група, която се движи в рамките на около 12 до 20 човека, излиза доста изгодно. 

Вилите са изгодни и предпочитани, а към кои дестинации има най-голям интерес? Предполагам, че това са зимните курорти, но отново ли Банско е на челото на класациите? 

Ако трябва да кажем къде студентите празнуват, те най-често празнуват в близост около своите кампуси, т.е. тези, които са от София – около София, в Свищов – около Свищов, в Стара Загора – около Стара Загора, в Благоевград – около Благоевград, и така около всичките градове. А вече от курортите, които са, са хотели, които предлагат и спа услуги – басейн с топла вода, и там съответно, освен курортите, които ние добре знаем - Банско, Боровец, Пампоров, примерно се търсят и такива като Чифлика край Троян и други, където има топли минерални басейни. И така. 

Т.е. всеки избира според това къде учи и къде живее. 

Точно така, точно така. Големите празненства се случват общо взето там, където са кампусите. Вижте, ние имаме 227 000 първокурсници тази година студенти и общият брой на пътуващите които ще ползват хотелско настаняване и къщи за гости, е от порядъка на около 27 000, т.е. само 10% от тях излизат извън тези кампуси. 

А какви са цените на кувертите и пакетите за 8 декември, които наблюдаваме тази година? 

Ами те се движат в рамките между 110 и 190 лева. И общо взето са две нощувки, три дни, като включват и празнична вечеря, включват и ползване на спа центровете там, където тях ги има, и съответно, ако някой иска някакви допълнителни услуги, трябва да заплаща допълнително.  

А с колко тези цени са се покачили в сравнение с миналогодишните, предвид инфлацията и всичко, което се случи тази година? 

Това, което наблюдаваме в туризма като увеличение на цените, се движи в рамките между 11 и 17%. То важи и за следващите празници, които са Коледа и Нова година.  

А отговарят ли според вас цените, които споменахте, на възможностите на средностатистическия студент? Т.е. всеки ли ще може да празнува по този параграф? 

Студентите средно ще похарчат сега за студентския празник някъде от порядъка между 35 и 55 лева, докато ние говорим тук за хотелско настаняване, което е от 100 нагоре. Така че затова казваме, че не всички си го позволяват и не всички празнуват по този начин. Но в същото време сега, когато се събират, има много резервации на територията на самите кампуси, където кувертите се движат в тези параметри, които са абсолютно допустими.  

Т.е. всеки се разполага според възможностите, както се казва.  

Ами най-скъпият куверт в ресторанта е от порядъка на около 70-75 лева.  

Понеже споменахте за Коледните и Новогодишните празници, каква е ситуацията с резервациите за тях? Каква част от българите са избрали да празнуват у нас?  

По отношение на Коледа и Нова година, ние имаме около 560 000 пътувания, от които около 60 000 до 70 000 ще бъдат в чужбина. Т.е. голямата част от тези, които ще пътуват, ще ползват туристически услуги за Коледа и Нова година, ще бъдат в България.  

А какви цени наблюдаваме за тези празници? С колко са се покачили пък там? 

По отношение на цените това, което ние наблюдаваме около Коледа и Нова година – там се търсят отново недълги ваучери. Две нощувки, три дни, това е, което са най-често предлаганите пакети. Там цените в тризвездните хотели се движат от порядъка на около 400-450 лева – става въпрос за семейство с деца, ако ползват такова настаняване, и съответно стигат някъде до около 700-800 лева тогава, когато са четиризвездни хотели, и около 1500 лева за хотелите, които са петзвездни. 

И за да завършим този разговор, моля да ни кажете коя е най-предпочитаната от българите дестинация за Нова година.  

Спа, навсякъде, където има топли минерални води, хотели са много търсени. Нова година е малко корпоративен празник и затова се търсят отново вили, къщи за гости, малки семейни хотели. Това са обемите които се търсят. А тези, които ще отидат в чужбина, търсят по-топлите дестинации – Северна Африка, Карибския басейн, Средния изток, Централна Африка, по принцип по-екзотични дестинации.  

Благодаря ви за този разговор и за отделеното време.  

Благодаря и аз. 




Още по темата: общо новини по темата: 250
25.12.2023 »
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
21.09.2023 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: