Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи по газовото трасе "Комотини-Стара Загора" са изпълнени стриктно
Автор: Екип Varna24.bg 17:49 / 04.10.2022Коментари (0)690
©
Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи по газовото трасе "Комотини-Стара Загора“ са изпълнени стриктно по зададения проект при въвеждането в експлоатация. Пред медиите Петков посочи серия от пропуски по техническата част на газовото трасе, които са в противоречие на издадения и дълго чакан акт 16, като, например, това, че тръбата трябва да има два оптични кабела, като само единият е изпълнен по проект, а другият положен кабел е временен. Сред неяснотите е и въпросът извършени ли са всички 72-часови проби – според информацията, публикувана в пресата, ръководството на ICGB, потвърждава еднопосочно направените изпитания (Комотини-Стара Загора), но интерконекторът е реверсивен и за да бъде въведен в търговска експлоатация, съгласно нормативната база на Р. България, трябва да се направят 72 часови проби и в другата посока от Стара Загора до Комотини. Румен Петков каза също, че въпросното трасе не е свързано с гръцката газопреносна мрежа така, както бе договорено с азерската страна от президента Първанов през 2009 година. Това поставя под въпрос неговата ефективност. Неясен остава и въпросът дали фирмите (гръцката ДЕПА, американската ЛИНДЪН ЕНЕРДЖИ, италианската ЕДИСОН и азерската СОКЪР), заявили количества (от порядъка на 1.5 млрд. куб. м.) са заплатили гаранционна такса и ако не – потърсена ли е отговорност от компанията, за която има съмнение, че не е заплатила и от страна на прокуратурата – потърсена ли е отговорност от ICGB. Въпрос е и дали заявените от 1 януари количества от четирите компании, посочени горе, текат и ако не 3- удържани ли са средства от компаниите от ICGB. Според Петков, текат единствено количествата, заявени от "Булгаргаз“. В този смисъл остава неясна и оценката на ICGB – икономически изгоден ли е проектът.

Пред медиите Румен Петков съобщи за въпрос по ЗДОИ, отправен от АБВ към КЕВР - как и по какъв начин "Булгаргаз“ ЕАД е гарантирало реализацията и маршрутите на доставка на количествата ВПГ и по договора с Азербайджан, с оглед гарантиране на националния и търговски интерес. Предвид фактическата обстановка и пазарните ценови равнища в Гърция, включително изключително ниската цена за положителен дисбаланс, липсата на конкретни действия и мероприятия от страна на "Булгаргаз“ ЕАД би довела до загуби от порядъка на над 10 милиона лева само за един ден от горепосочения период при ограничен входен капацитет на Кулата/ Сидирокастро, се посочва в писмото.

В контекста на газовата сигурност за България, Петков посочи, че газовото хранилище в Чирен към момента е запълнено малко над 70%, а октомври е последният месец, през който може да се извършва нагнетяване. Това означава, че хранилището ще се запълни на не повече от 80%. Вината за това трябва да се търси в правителството на Кирил Петков, предишното ръководство на "Булгаргаз“ и ресорното министерство.

Председателят на АБВ съобщи и за директен отказ от отговор от страна на ICGB за това наложени ли са санкции (24 млн. евро)и предприети ли са мерки в тази посока за забавянето на газопровода "Комотини-Стара Загора“.



Още по темата: общо новини по темата: 865
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: