Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев в Молдова: Подписахме споразумение за транспорт на природен газ
Автор: Екип Varna24.bg 20:53 / 27.10.2022Коментари (0)534
©
България и Молдова подписаха договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз". Това стана ясно след срещата на президента Румен Радев с молдовския президент Мая Санду в Кишинев.  

"България силно подкрепя европейската ориентация на Молдова към Европа е и готова да подкрепи това. Ние извървяхме нашия труден път, знаем какви усилия са нужни и сме готови да споделяме нашия опит. България е и неразделна част от общата европейска подкрепа на суверенитета ,независимостта и териториалната цялост на Молдова", изтъкна президентът.

"Обща е оценката и тревогата ни с г-жа Санду, че нашите две страни са изправени пред сериозни изпитания при тази война в Украйна. Не само за нашата сигурност, но и за икономиките и социалните системи, за растящата инфлация. Можем да противостоим успешно на тези предизвикателства само ако сме заедно. Споразумението между нашите газопреносни системи е такова крачка.  Потенциалът е много по-висок, от това което досега сме постигнали. Задълбочаване  на инвестиции в селското стопанство, транспорта, туризма, иновациите. Необходима ни е по-добра свързаност и активно работим с Румъния за нови мостове над река Дунав, а това ще се отрази на свързаността ни с Молдова", подчерта Радев.

"Приветствам подписването на договор за транспорт на природен газ чрез газопреносната система на "Булгартрансгаз“. С това ще можем да диверсифицираме нашите източници за природен газ, но и средствата за транспорт и ще можем да съединим националната газотранспортна мрежа с другите системи в централна и Югоиззточна Европа. Достъпът до алтернативните източници на енергия ще консолидира енергийната независимост и ще ни помогне да бъдем по-устойчиви в настоящата криза", заяви и президентът на Молдова Мая Санду след проведените срещи и подписаните документи по-рано днес.

"Нашето бъдеще е близо до България и до ЕС", подчерта президент Санду.

"Важно е единството на целия европейски континент, за да отговорим решително на войната в Украйна, заради която за една нощ милиони украинци се оказаха бежанци. Това оказа влияние върху обществото ни, върху икономиката и социалните процеси. Ние уважаваме суверенитета и териториалната цялост на Украйна и не признаваме анексирането на нейни територии. Русия трябва да се изнесе от Украйна"

Българският президент подчерта  важната роля на българската диаспора в Молдова за добрите двустранни отношения.

"Изключително важен и градивен елемент за добрите отношения между България и Молдова е българската общност в Молдова. Ние високо ценим подкрепата и създадените условия за изучаване на български език в училище, за съхраняването на националната, културната и историческата идентичност на българите в Молдова. Обнадежден съм, че ще продължим да работим заедно, за да намерим работещо, устойчиво и удовлетворяващо решение за статута на Тараклийския университет като образователен и духовен център на българската общност, каза още Румен Радев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: