Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румънският вестник "Адевърул": Българите блокират от 7 дни всички камиони на румънските превозвачи, натоварени със стоки за Австрия
Автор: Петя Кузева 12:43 / 14.02.2024Коментари (0)2073
© Adevărul
Българите блокират от 7 дни всички камиони на румънските превозвачи, натоварени със стоки за Австрия. Превозвачите молят румънските власти и румънския посланик в София да спрат неправомерните проверки на българските власти на камионите, превозващи стоки от и за Австрия, пише румънският вестник "Adevărul".

"Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния (UNTRR) апелира за спешна намеса на министър-председателя на Румъния, министъра на транспорта и инфраструктурата, министъра на външните работи и румънския посланик в София за спиране на неправомерни проверки от българските власти на камиони, регистрирани в Румъния, които превозват стоки от и за Австрия , блокирани за седем дни на границата между България и Румъния", съобщиха превозвачите. 

От началото на годината Националният съюз на автомобилните превозвачи уведоми за този проблем Европейската комисия, както и съответните власти в Румъния и България. Българските власти запазват практиката си да спират от движение за 7 дни превозните средства, превозващи стоки за Австрия. Отбелязваме, че тази практика не се отнася само за превозни средства, регистрирани в Румъния, но и за всички превозни средства, превозващи стоки до Австрия. 

"От началото на тази година ситуацията на чакане на румънската граница с България значително се влоши, поради засилените проверки от страна на българските власти за стоките, пътуващи от и за Австрия на всички гранично-пропускателни пунктове между България и Румъния, т.к. както и по пътната мрежа на България, следвайки ангажимента на България към Австрия да увеличи контрола по сухопътните граници в контекста на процеса на присъединяване към Шенген “, твърдят представители на Националния съюз на автомобилните превозвачи от Румъния. 

Румънски тирове блокирани за 7 дни в Русе 

Благодарение на тези подробни проверки от българските власти се регистрират дълги периоди на престой на проверените превозни средства. Камионите на румънските превозвачи, натоварени със стоки за Австрия, са блокирани в Русе, откъдето превозвачите се оплакват, че са задържани за 7 дни, по решение на българските власти, без да съобщят този аспект писмено на транспортните оператори. Румънски превозвач от Гюргево не е пускат през границата, защото камионът му е натоварен със стоки за Австрия, но  също и не го пускат дори без ремарке, за да стигне до дома си в Гюргево. 

Прекомерният контрол на българските власти за стоки за Австрия допълнително влошава положението на румънските автомобилни превозвачи на румънско-българската граница, където те са силно засегнати от непрозрачната работа на новата система за виртуални опашки на граничния пункт, въведена от българските власти. Миналото лято се извършиха злоупотреби от частния оператор ТИР Паркинг Русе, "абсолютният господар на русенската граница", който управлява по свое усмотрение както виртуалната опашка, така и повечето места за паркиране на камиони на границата между България и Румъния. Няма процедура за информация и докладване за широката общественост или потребителите.

Румънските превозвачи са дискриминирани на паркингите, управлявани от ТИР Паркинг Русе, където са принудени да плащат над три пъти по-високи тарифи от българските си конкуренти и да чакат над 30 часа, за да преминат границата между България и Румъния, докато българските превозвачи са оставени границата минава много по-бързо. Всички транспортни оператори, които изберат да използват други паркинги в Русе, чакат значително по-дълго време за преминаване на границата, отколкото ако използват ТИР Паркинг Русе. 

Превозвачите молят правителството да се намеси 

"Забелязваме голям конфликт на интереси, като овластяваме играч да арбитрира играта, в случая като предоставяме правото на ТИР Паркинг - Русе да управлява виртуалната опашка за всички камиони, като се има предвид, че той е и оператор на два от 8 камиона паркинги в Русе, но който управлява 75% от капацитета на местата за паркиране на камиони в Русе през собствени паркинги, без никакъв надзор или наблюдение или докладване на властите в България", посочват превозвачите. 

Днес румънските транспортни оператори обвиняват дискриминационно отношение от страна на българските власти и оператора на виртуалната опашка и паркингите в Русе, както и фаворизирането на българските превозвачи, които постепенно изземват договорите между Румъния и България, тъй като те могат да направят повече пътувания за една седмица, за разлика от румънските превозвачи, които са ограничени до едно състезание на седмица. 

Националният съюз на автомобилните превозвачи от Румъния изисква включването на румънското правителство в спешни действия за деблокиране на камионите на румънски превозвачи, които чакат с дни да преминат границата между България и Румъния, както и засилване на интервенциите за незабавно премахване на дискриминацията срещу румънските превозвачи на паркингите в Русе. 

"При липсата на спешни мерки за разрешаване на тази сериозна ситуация, за която се съобщава от миналата година и която се влоши още повече тази година, румънските превозвачи искат отделяне на Румъния от България в процеса на присъединяване към Шенген, като се има предвид изключително дългото време на чакане за товарни автомобили, преминаващи границата между България и Румъния, които дори и през лятото пристигат за 72 часа на всички общи гранични пунктове. Превозвачите показват, че ако все пак чакат с дни, за да преминат границата между България и Румъния, присъединяването на Румъния към Шенген без България, ще реши времето за чакане между Румъния и Унгария, което обикновено се повишава от 6 до 15 часа, а по време на празниците в Унгария те регистрира исторически максимум от 4 дни", посочват от организацията, пише Adevărul.

Още при първите подобни публикации от румънска страна преди няколко месеца, служители на българската "Гранична полиция" увериха за "Фокус", че ако има проблем, то той не идва от контрола от българските митничари и само няколко часа наблюдение на случващото се на границата, са достатъчни да се види, че ако има забавяне, причината е при румънците.



Още по темата: общо новини по темата: 528
19.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
18.04.2024 »
15.04.2024 »
11.04.2024 »
предишна страница [ 1/88 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: