Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шефът на БАБХ за контрола на "Капитан Андреево": Проверяват се болнични на 10 служители
Автор: Екип Varna24.bg 08:57 / 11.07.2022Коментари (0)1020
© БНТ
Агенцията по безопасност на храните сезира прокуратурата и ГДБОП заради установените драстични нарушения при контрола на граничния пункт "Капитан Андреево", извършван в последните 10 години от частна фирма.

Това обявиха на съвместна пресконференция директорът на агенцията Христо Даскалов и зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов. Заради анулирания от държавата договор с новия наемател, продължават заплахите към държавни служители и депутати. Изпълнителният директор на БАБХ проф. Даскалов коментира случая в "Денят започва".

"Малко забавихме представянето на данните, за да съберем необходимите доказателства - всичко, което имаме като протоколи, получено до 20 май. В дадения случай ние говорим за компрометирани пратки за проби от нашата референтна лаборатория. Всичко е доказано - тези цифри, които ние дадохме, почиват на ясни документи, които могат да бъдат представени".

Днес ще продължи представянето на документи пред прокуратурата, ГДБОП и други компетентни органи, заяви Даскалов. Три са групите стоки, влизащи през "Капитан Андреево". Миналата година, при преминали около 110 000 камиона с храни през границата, 36 000 са заминали в трети страни. Останалите са за България и ЕС.

Христо Даскалов потвърди думите на Ивайло Мирчев от "Демократична България", че службите са имали достатъчно информация за нередностите на "Капитан Андреево".

"Не е тайна за никого, че нашите партньори (от ЕС, бел. ред.) също наблюдават много внимателно какво става. Коментирали сме много пъти Шенген и защо все не ни се случва. Нали разбирате, че за "Капитан Андреево" партньорските служби, особено на по-големите страни членки много добре са знаели какво се случва, кой го прави това нещо, кои са въвлечените лица".

Трима са служителите, които в навечерието на проверките са излезли в болничен, без да има видими причини за това, каза Даскалов. Проверяват се болничните на общо 10 души.

"Особено в последните няколко месеца, особено служители, които са позиционирани по-високо в йерархията. В един момент като започнем да надничаме в тяхната работа - какво са правили, какви договори са били сключвани с тяхна помощ - имам доста служители, и в централно управление, които неочаквано се разболяха и вече боледуват доста време. Чакат ни да не се в изпълнителната власт, да се върнат правилните хора и схемата отново да заработи.

Частната фирма е напуснала помещенията на граничиня пункт един ден преди проверките. Те са го превърнали в офис. когато вязохме вътре да гредаме тези помещеия, чувството беше много неприятно. Лабораторната дейност е прекратена на 20 май.

Пробите се събират на три пъти по осем часа, като вече няма прозорец от време, в който да не се взимат.

"Покриваме 24 часа. Предната схема по никакъв намчин не нарушаваше това правилно да се събират пробите. На ден се взимат по 20 проби, с два апарата. Не сме си позволявали с два апарата да предадем 40-45 протокола, което означава, че половината са изсмукани отнякъде."



Още по темата: общо новини по темата: 741
04.09.2022 »
10.08.2022 »
10.08.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
29.07.2022 »
предишна страница [ 1/124 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: