Ще блокира ли работата на НС без ясно мнозинство

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:20 / 08.06.2022
759
Три правителства на малцинствата е имала България от 1990-та година насам. Първото е на СДС с премиер Филип Димитров. Тогава то разполага със 110 депутатски гласа. След тях пред този проблем се изправя първото правителство на Бойко Борисов, което управлява със 117 собствени народни представители. Липсващите четири гласа идват от други народни представители.

Кабинетът "Орешарски" е третият, който управлява без нужното мнозинство. За 121 гласа не му достига само един депутат. България е на път да се  сдобие с тип управление познато като правителство на малцинството.

"Това означава, че няма да има постоянна подкрепа от повече от половината народни представители. Не е въпрос на време, а на издръжливост", обясни доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" имат общо 109 депутати. Останалите партии – "Има такъв народ", които напускат коалицията, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" имат 131.

"Във всеки един момент, когато не е ясно мнозинството има съмнения за подкрепа, която не е безкористна", коментира още доц. Киселова.

Според социолозите с излизането на ИТН от управлението, страната ни ще е поставена в сложна ситуация.

"ГЕРБ и СДС пак влизат през задния вход. Това, което прави Слави Трифонов, ще постигне обратното на това, което той казва. Това е парадоксът на тази ситуация", заяви социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия.

"Не виждам политически интерес нито на "Възраждане", нито на ГЕРБ, нито на ДПС, за да продължат живота на този кабинет в този му състав", каза политологът Димитър Ганев.

Доц. Киселова обясни, че оттук нататък министрите, които Слави Трифонов обяви, че изтегля, трябва да подадат оставка.

"Тъй като министър-председателят заяви, че ще номинират г-н Рашков, това означава петима министри от правителството да бъдат сменени", изчислява доц. Киселова.

При неясната ситуация дойдоха и прогнозите.

"Доколкото разбирам Кирил Петков не е склонен да подаде оставка, така че можем да очакваме процедура по вот на недоверие", обясни доц. Киселова.

Сред възможните процедури:

"Ако цялото правителство реши да подаде оставка, ще влезем в процедури на ПП отново да се връчи мандата", обясни Киселова.

След това да бъде връчен на втората по големина ПГ и на трета по избор на президента. Ако и в трите случая не бъде формирано ново правителство, президентът чак тогава разпуска 47-я парламент.

Виж коментарите (0)

Още по темата (741):
04.09.2022 Слави Трифонов провокира с нестандартни клипове
10.08.2022 Ивайло Вълчев от ИТН: Ако е имало сценарий за падане на кабинета "Петков", не е бил написан от нас
10.08.2022 Крие ли имуществото си Слави Трифонов?
29.07.2022 ИТН ще се яви самостоятелно на предсрочните избори
29.07.2022 Готвят и жена за премиер на новия служебен кабинет, ето коя е тя
29.07.2022 Доц. Георги Кючуков във Варна: Цялата процедура по отстраняването на руските дипломати беше крещящ политически акт
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).