Ще отпадне ли ДДС на хляба?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:48 / 20.04.2022
708
Най-голямата партия в управляващата коалиция – "Продължаваме промяната“, предложи да не се облага с ДДС хлябът и да се намали данъкът за плодовете и зеленчуците родно производство.

Това предложение финансовият министър Асен Василев (ПП) коментира така: "По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини. Едната е, че едни стоки спрямо други стоки, винаги влизаме в разговор, който е защо тези, а не другите. И втората е, че видяхме с ресторантьорите, че в крайна сметка това не стига до крайния потребител".

По думите на Марияна Кукушева, председател на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, предложението за нулева ставка върху хляба е "изключително добра новина“.

Според нея финансовият министър е против диференцираните ставки на ДДС, но не е срещу отпадането на данъка, каквото се предлага за хляба.

"Ние очакваме да се покачи потреблението на хляб, защото цените трябва да паднат с 20% към крайния потребител. Всъщност това е много силна социална мярка“, коментира Кукушева пред bTV.

Тя напомни, че цените на хляба зависят и от цените на суровините, а цената на пшеницата на борсата продължава да се покачва.

"Между другото не може да се очаква, че бюджетът на потребителите ще намалее чувствително като бюджет, който се ползва за покупка на храна, защото бюджетът за покупка на хляб е най-малкият бюджет за всяко едно семейство. Но това е една много вярна стъпка в посока да можем да повишим покупателната способност“, коментира още председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...
"Медицински надзор" извади комплексните оценки за МБАЛ "Мама и аз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).