Ще се върнат ли цените на имотите отпреди 2-3 години?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:18 / 05.07.2023
958
Все още има една група потенциални купувачи, които очакват цените на имотите да се върнат на стойностите, на които бяха преди 2 или 3 години.

Според главният изпълнителен директор на Arco Real Estate Евгени Василев, няма макроикономически фактори в момента, които да ни говорят за това, че цените ще паднат или ще се увеличават.

"По-скоро говорим за задържане на цените, защото броят на сделките наистина намаля и това кара инвеститорите поне да задържат цените си и да не ги вдигат“, казва той.

Макроикономическите фактори, които влияят на цените на жилищата са безработицата, задлъжнялостта на населението по кредитите и лихвите по ипотечните кредити.

"Мога да ви кажа, че в момента има банка, която предлага промоционална лихва от 2,18%. Такава лихва в момента не можете да намерите в Европа. Имаме изключително евтин ресурс, който подпомага пазара на недвижими имоти и когато имаме покупки, е по-малко вероятно да има спад на цените“, допълва той пред businessnovinite.bg.

По думи на Василев, имотите в момента се продават доста по-бавно, в сравнение преди година, когато един имот, който излиза на пазара се е продавал за 15-20 дни предстой на пазара, се е продавал с 1-2 огледа. Сега имотите се продават за около 45 дни до 2 месеца, като са нужни към поне 4-5 огледа. Също така напоследък често се договарят и отстъпки от 2-3 %.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Последният български цар днес става на 87
Празник е! Честваме чудотворец, помогнал на хиляди
Главчев: България остава изцяло ангажирана с отговора на НАТО, ЕС...
Дни преди новите ТЕЛК комисии: Лекари не знаят как ще работят с п...
Моторист загина след тежка катастрофа край Козлодуй
Край на прохладното време


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).