Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Шуробаджанащина гони младите от работа
Автор: Екип Varna24.bg 09:39 / 31.05.2012Коментари (6)678
© Varna24.bg
Шуробаджанащината и неравните условия за труд са сред основните пречки пред намирането на работа сред младежите. ,,Любимците на шефа", които работят малко, а получават много, отчайват студентите, че ще успеят да се реализират успешно у нас. Това е един от главните изводи от конференцията
за кариерното развитие сред учениците проведена вчера.

,,Младите могат да са спокойни, че в големите фирми шуробаджанащина няма", каза Светлозар Петров, шеф на водеща компания за намиране на работа у нас. Разликата е, че дори и някой познат да помогне на младежа да си намери работа в топфирма, ако той няма качествата да я върши, няма шанс да задържи длъжността си.

,,Младите трябва да да разчитат на себе си и да са активни в търсенето на работа, вместо да чакат някой ,,да ги уреди" или пък да се оплакват, че са ощетени от държавата", каза още Светлозар Петров.

Владеене на чужд език, компютърна грамотност и умения за добра комуникация са трите топумения, които бизнесът търси

в кандидатите за работа. Сред основните пречки за успешната реализация на българските младежи е неподходящото образование, което са записали. Студентите често искали да сменят специалността си след като отидат на стаж и се сблъскат с практиката, съобщи още Светлозар Петров. Немалко били и висшистите на средна възраст, които след няколко години трудов опит са доста разочаровани от професията си и искат да се насочат към друга сфера.

,,Един от най-добрите ни кариерни консултанти дълго беше главен счетоводител, но смени професията си, защото искаше работа, която да е свързана с повече комуникация", разказа Петров.

Средно до 35 години българите опитвали различни професии, докато намерят правилното си работно място, изчислиха експертите от компанията за набиране на персонал.

С най-успешна реализация били хората, чиято кариера е пряко свързана с хобито им. Правилният избор на образование е решаващ за успешната кариера, коментира още Петров.

Още в 9-и-10-и клас гимназистите трябва сериозно да си помислят какво им е интересно, какви качества притежават и какво искат да следват и работят, съветват консултантите по набиране на персонал.

,,Да пропилееш пет години в университета по време на криза е фатална грешка", каза Светлозар Петров.

Проблем обаче било, че родителите често влизали в ролята на диктатори и решавали какво висше да учи рожбата им. Майките и татковци с успешен бизнес пък имали болната амбиция децата им да продължат семейния занаят, независимо дали той съответства на техните интереси. Затова специалистите съветват гимназистите да ходят на консултации за кариерно ориентиране заедно с родителите си. Майки и татковци заедно със своите деца могат да посетят безплатни семинари или индивидуални консултации, които струват 50 лв. на час. Наскоро просветното ведомство също представи проект за кариерно развитие сред учениците, според който децата трябва да търсят ,,своята професия" още от начален курс.

Източник: в. "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Стоя и се чудя защо коментарите ми не са активниу т. е. защо ръчичките в горния десен ъгъл са сиви, а не зелена и червена.
на 01.06.2012 г.
+1
 
 
Не искам да задълбочавам неверието у младите хора, но това явление важи навсякъде /това за големите фирми е поредният балон, просто някой си прави евтина реклама/. Наскоро останах без работа само за да бъде назначена една малка партийна активистка , която дори не е магистър. Момичето се завърна от майчинство и трябваше да бъде назначено. Преди това го бяха назначили в друга градска структура, някъде в края на бременността, за да получи майчинство. Така че..... ако детето ми реши да замине.....ще ми е много мъчно да го преглътна, но няма да го спирам. Нека отиде в държава, където и като гастарбайтер ще живее по- добре от тук и ще знае че има ред и относителна справедливост. Защото тук, за да има работа в държавна структура ще трябва да скача периодично от партия в партия. В частния сектор още по- малко по мое мнение се спазва трудово законодателство. Там натискът от партиите е още по- силен, защото фирми чакат от държавата да им се изплатят парите за извършена работа. Междуфирмената задлъжнялост е толкова голяма, че работодателите не могат да спазват правила. И за да се справят някак търсят партийно покровителство. Хората за назначаване се спускат от горе или с ходатайство от близък. Хайде назначете ме чистачка в банка! Не става мили хора! Затова се опитвам с връзки да стана продавачка в магазин. Не е срамно. По- срамно е да лежиш в къщи. Но, държавата не иска да знае, че на предишното ми работно място стои човек, който не е в час, а моите две магистратури и следдипломна квалификация отлежават, за да ме иронизират децата в къщи. Ако имах възможност и аз щях да си събера багажа. Нека останат само управляващи в тази държава, че да се наложи сами да си изкарват хляба. В момента ние ги храним, а те провеждат политика на геноцид спрямо собствения си народ. Наскоро един такъв ми развиваше тезата, че по- добре е младите да отидат в чужбина и после като се върнели и внесели капитали и умения.....направо ще се изстреляме до Монако. Тежко и горко на младите!
+1
 
 
скоро започнах работа в голяма фирма,но ми помогна мой познат,чийто баща е познат на началника ми;там не можеш да започнеш и като общ работник без връзки и всички са познати на някой или близки(шуробаджанаци).Работата е много тежка,а се държат с нас като,че сме никои,плаща се на ръка и на банкова сметка.....?????Някой ще каже има инспекция по труда...,ходили, са но явно управата има много големи връзки,не ми се занимава и скоро ще се махам,макар,че бях 2г.безработен,лежа в къщи като труп,когато почивам,толкова е изморително,физически и психически.....няма оправяне тая държава,чакам да ми станат документите и се махам от тук.....!!!!!
Aнонимен
на 31.05.2012 г.
+2
 
 
Навсякъде е така,според личен опит и конебтиране с познати.Връзкарството е народопсихология в България,която трудно може да се изкорени.Който плюе другарчето или спи с шефа/шефката има предимства винаги.
+3
 
 
Като се има в предвид,че България е една от най-силно изразените държави където емиграцията е над 60% от основното и население можем да заключим,че на практика тук икономика направо липсва щом не може да се осигурят работни места и за малкото хора останали на тази територия.Аз освен причината изказана в темата мога да добавя,че голяма част от водещите фирми перат пари и на практика работна ръка не им трябва освен пушечно месо за пред данъчните.Затова основно се търсят вишисти дори и за длъжности за основно образование.Винаги,където съм отишъл да търся работа и попитам какво конкретно ще работя,шефовете най-нагло ми заявяват че това което другите не желаят аз трябва да го свърша и в мои интерес ще е да оставам на работа след приключване на работният ден.Докато има такива разбирания младите хора масово ще отказват да работят.
+2
 
 
с 5 лева на ден хонорар , иди ти да си търсиш работа пич...отчайващи сте, измислете нещо друго, за да "подлъжете" младите!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: