Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеон Сакскобургготски за изгонването на руските дипломати: Изглежда поръчково
Автор: Екип Varna24.bg 13:15 / 09.07.2022Коментари (3)1207
© Нова тв
Бившият премиер Симеон Сакскобургготски с коментар на политическата ситуация у нас и изгонването на руските дипломати. Според него страната губи ценно време заради невъзможността да се състави стабилно управление, а изгонването на служителите на руската мисия в София изглежда поръчково и под натиск. С него разговаря Деси Банова-Плевнелиева в интервю за "Тук и сега" в ефира на Нова телевизия.

"Нечувана работа е гоненето на толкова дипломати, излишно и провокативно, изглежда така, сякаш е под някакъв друг, чужд натиск. Не казвам, че е, но сякаш е почти поръчково, което е още по-грозно за нас, българите", коментира той скандала с Москва. И подчерта, че други държави от НАТО не са предприемали действия от "такъв калибър".

Руснаците са с имперско мислене и самочувствие и с тях трябва да се действа по-предпазливо, категоричен е експремиерът. "Колко години ще ни трябват сега, за да си върнем взаимните пазари, отношенията? Жалко е, защото има емоции и моменти на не съвсем обективно и рационално разсъждаване“, смята още Сакскобургготски .

"Губим време, средства и какво ли не с толкова избори вече! В чужбина ни гледат и си казват: "Тези хора не могат ли да си оправят вътрешния двор?" Сравняват ни с някои нестабилни страни, толкова е грешно и жалко и има последици", коментира още Сакскобургготски по повод политическата криза у нас. Той сподели, че не усеща "много голяма доза идеология в тия работи", а по-скоро е его - "моите хора, моята партия", което определи като "много вредно".

Сакскобургготски коментира и свалянето на ветото на РСМ за преговори за членството ѝ в ЕС. "Лично за мен важното е добруването на тези народи – Албания, Северна Македония и ние. Защото ние сме вече в ЕС. Те защо да се изключват от това благо или тази общност? Не бива на негативното да се спираме, а да погледнем как да излезем от тази ситуация без някой да каже:"Родоотстъпници“! Има нагласи в някои страни, които намекват, че България се опитва да изнудва, което е старшно грозно. Докато ролята за нас е да кажем: "братя"! Да ударим едно рамо, а след това вече – с нашия опит, който сме придобили! Дай боже да се намери формула - ето френското председателство, което се стараеше толкова“.

"Ставам рано, до към 1-1 и половина на обед работя по разни неща - кореспонденция, книжа. Обядвам късно. Спя малко, слава Богу, така пестя немалко време. Вечер и нощем чета, това за мен е най-голямото удоволствие", разказа Симеон Сакскобургготски.

"На тази възраст човек няма какво толкова да си пожелава, вече не броя годините", казва още той на въпрос как е отпразнувал скорошния си рожден ден.

"Няма магически формули за брака", коментира той 60-годишнината от сватбата си с Маргарита. Децата им се шегували, че няма толкова противоположни личности, които да са заедно.

"Има общо минало след дадени семейни трагедии, което също ни е свързало. Останалото е Божа работа. понасяме се, търпим се. Хубаво е да имаш семейство, много съм благодарен, тя ми дава психическо спокойствие" - така описа Сакскобургготски любовта си към съпругата си.

Не се чувствал като "глава" на семейството, "просто съм дядото на тези хора, които живеят в различни страни, имат различни професии, разнообразни интереси", сподели той за внуците си и отново благодари на Господ, че ги има.

"Нещо, което човек не може да разбере, ако не му се е случило", коментира Сакскобургготски как е преживял смъртта на сина си Кардам. Големият му син почина след няколко години в кома след тежка катастрофа. "Против природата е да си тръгне първо следващото поколение", добави с много мъка Симеон.

"Борис - първородният син на Кардам, е пазителят на короната според семейните закони", потвърди той. "Приличат си като две капки на баща си, почти комично е, само е малко по-тъмен", усмихва се Сакскобургготски. Младежът има в момента изложба във Франция, предстои още една до края на месеца. Дядо му признава, че не разбира инсталациите му - "едни такива пластмасови, нещо много модерно".

"Калина винаги е искала да е свързана с България, сега е много щастлива да си е тук. Винаги много се е интересувала и от фигурата на цар Фердинанд", разказа още той. От думите му стана ясно, че високо цени работата й заедно със съпруга й Китин Муньос по филмите за ЮНЕСКО, с които се рекламира България.

"Проф. Андрей Пантев, когото много почитам, бе казал, че никога няма да простим на Симеон, дето се опита да ни отучи да се мразим" – така той отговори на въпроса с какво иска да бъде запомнен. "Аз съм неспособен да мразя", допълни Сакскобургготски.



Още по темата: общо новини по темата: 206
02.03.2024 »
27.02.2024 »
26.02.2024 »
26.02.2024 »
14.02.2024 »
08.02.2024 »
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
По-поръчково изглежда, когато бивш монарх бива доведен от гнусни ченгета, на които да сътрудничи. Човек се компрометира веднъж и след това думите му нямат значение.
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
-3
 
 
Един достоен български цар.Умен,ерудиран,обичащ родината си.Впрочем,всички наши царе са били такива. Но за съжаление простащината и невежеството владее политиците в България /справка Б.Борисив/,чуждопоклоничествотоП.Петков/,арогантно
ст и самовлюбеност останалите/ и т.н.
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
+2
 
 
Цар-Копейкин Първи.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1606) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: