Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симидчиев: Видях как новият здравен министър си променя мнението за пандемията
Автор: Екип Varna24.bg 10:18 / 13.05.2021Коментари (0)1601
©
Пандемията прилича малко на пожар. Броят на заразените на дневна база показва колко интензивно гори този пожар. В момента нивата, до които сме спаднали, са по-високи от нивата между двата големи пика и много по-високи отколкото беше преди втория пик. Това заяви в "Денят започва" пулмологът д-р Александър Симидчиев – бивш председател на Комисията по здравеопазване в 45-ото Народно събрание.

Той обясни, че все още имаме достатъчно много случаи на дневна база, за да не сме съвсем спокойни за обстановката. Апелът е хората внимателно да наблюдават какво се случва.

"Притеснително е това, което се случва в държави като Индия, Судан, Непал, въпреки че те са много далече. Но основната точка на пътуване между Европа и Индия е Анкара, а Анкара е много близо до България като летище. И по тази причина трябва внимателно да се наблюдава много внимателно какво се случва с възможните щамове, които биха могли да влязат трансгранично у нас", коментира Симидчиев.

Пулмологът обясни, че в момента в Англия нивото на заразяване основно е с индийският вариант на вируса - за съвсем кратък период от време той е нараснал от 1 на 11%.

По думите му на всички ни е писнало, но за да не изпаднем в един пореден цикъл, трябва да мислим малко по-стратегически и по-дългосрочно.

"В България само по време на втория и третия пик се получи основната част от смъртността. Тя е на второ място по смъртност в Европа, колко добре сме се справили, или не сме, може да гледаме назад по някои ключови параметри като този. Занапред как ще се справим - зависи от скоростта на ваксиниране", каза още д-р Симидчиев.

Днес поставените дози ваксини у нас вече надминаха 1 млн. Но това е само 1/6 от България, доста нисък процент в сравнение с други държави - смята пулмологът.

"Особеността на този вирус е, че той се опитва да се заиграва с нашата имунна система, в резултат на което след преболедуване не винаги се изгражда траен имунитет, който да предпазва за дълъг период напред, така че е възможно повторно боледуване", допълни той.

Според него трябва да се опитаме в рамките на тази нова реалност да възстановим икономиката, туризма, но това може да става само ако се опираме на науката. Също така трябва да гледаме в света кои политики в битката с коронавируса успяват и да ги прилагаме - например, държави като Австралия, Нова Зеландия, дори Китай.

"Това ще зависи от това какво ще направи вирусът, а той има една-единствена цел - да живее чрез заразяване на нови и нови възприемчиви гостоприемници. Ако това го позволим да се случва, ние няма да можем да се справим", отговори Симидчиев.

Той изрази надежда, че новият екип в министерството ще махне част от популистките решения и ще остави тези, които наистина работят. Наличието на щаб по думите му е бил начин, по който да се фокусира вниманието и данните на едно място и той е служил като консултативен орган на министъра, който да взима решения.

Д-р Симидчиев коментира и служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

"Видях как той еволюира в мнението си, защото ранното му мнение беше, че такава пандемия няма, че това е политически проект, а всъщност накрая той започна да вижда реалните данни. Той е човек, който работи с данни и вижда също страданието на хората, които бяха заразени".



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: