Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синоптиците прогнозират суша, села и градове под заплаха от режим на водата
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 03.05.2012Коментари (2)675
© Varna24.bg
Водна криза заплашва една трета от България. Дузина областни градове и още куп села са под постоянна заплаха от режим заради предстоящата суша, която синоптиците прогнозират, както и заради стари водопроводи.

Според метеоролозите през следващите 2 месеца почти няма да има дъждове. Отделно от това очакваното снеготопене и количества вода вече е в реките, като това не е повишило значително нивата на язовирите. Затова според кметовете трябва да се вземат мерки, така че да не се стига до воден режим.

Доскоро стопаните в Пазарджишко трепереха от наводнения, особено след проверките по язовирите в района. Сега обаче те се стягат за молебени за дъжд. Положението е критично, особено в ключовия язовир "Тополница", който е най-големият източник за напояване за оризищата, царевицата и зърното. Язовирът е източен от жестоката суша и подобно на миналото лято капацитетът му достига до 20 млн. куб. м при възможност да се пълни с над 100 млн. куб. м.

От "Напоителни системи" са готови да решат проблема с водата в Пазарджишко, като предприемат стъпки, за да може да се поеме вода от съседния язовир "Белмекен". Положението в Пазарджишко е едно от най-критичните в страната, обясниха специалистите. Според областната земеделска дирекция застрашени са близо 150 000 декара с пшеница и над 25 000 декара с ечемик. Подобно е състоянието с водните ресурси и напояването в Ихтиманско. Там от години страдат от стар водопровод и пресъхващи водоизточници. Жителите на тутраканското село Бреница пък вече бягат от домовете си заради сухите чешми. От доста години вече по тръбите им тече вода само по 30 минути на ден.

Водопроводната мрежа в селото е много стара и с ограничен капацитет. Навлизането на модерна техника в бита намалило налягането и не позволява на водата да стигне до потребителите, обясняват инженерите. Така макар и снабдени с перални, бойлери и миялни машини, хората в Бреница се къпят с канчета и мият чиниите си с вода от кофи и бидони. Битовите неволи споходиха и жителите на сливенското село Мокрен, което се намира в непосредствена близост до военната база "Ново село".

От пролетта на тази година правителството отпусна 15 милиона лева, с които през следващите две години ще бъде прокаран изцяло нов водопровод към базата и общо 9 населени места около нея. Сред тях е и село Мокрен. "Молим се още тази година да стане ремонтът, защото вече не се издържа", коментира кметът Емил Енчев. Без вода вече е и съседното село Пъдарево. Най-зле е обаче положението в село Седларево, което, за разлика от останалите две, няма да бъде включено в новия водопровод. Седларево е изключително атрактивно от гледна точка на природата, но заради безводието местните започнаха масово да си продават къщите. Проблемът е, че няма кой да ги купи.

Подобно е положението в Шуменско, след като се оказа, че държавата няма пари за ремонт на довеждащата тръба от язовир "Тича", която снабдява с вода жителите на Шумен, Търговище, Велики Преслав и околните села. Тя не е ремонтирана повече от 30 години. Средствата могат да се набавят единствено от европейски програми, но чак след 2014 г. Заради лошото състояние на водопроводната мрежа абонатите на ВиК всеки месец в тези населени места остават на сухо за часове.

Тъй като авариите са непредвидени, чешмите пресъхват неочаквано и поставят в патова ситуация хората. Допълнително усложнение идва и от факта, че в голяма част от районите трасето на основната тръба минава през труднодостъпни и планински райони. Отделно от това амортизираните тръби носят и големи загуби, които в крайна сметка се пишат на гърба на потребителите.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 03.05.2012 г.
0
 
 
пестете водата хора защото лятото без вода сигорно ще е гадно!!!
Aнонимен
на 03.05.2012 г.
+1
 
 
Стига негативни прогнози бе хора, напишете нещо позитивно, то на човек да му се отще и да живее.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: