Синоптик: Горещините свършиха, догодина - пак

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
10:44 / 18.08.2015
728
Интензивни валежи до 30 и дори 50 литра на квадратен метър се очакват в четвъртък и петък в Централна и Североизточна България. За това предупреди синоптикът от TV-MET Симеон Матев, след като от началото на седмицата 40-те дни жега и суша свършиха и вчера се изляха първите дъждове. В Западна и Централна България са паднали между 10 и 20 л на квадрат.

"Това са нормални количества, без особени щети. Вали силно, но за кратко. Възможно е тук-там да се образуват по-големи локви или затлачвания, които предизвикват проблеми, но те са с локален характер", обясни Матев.

До края на вчерашния ден захлаждането и валежната зона се изместиха на изток. Силна градушка удари Карнобат и Айтос следобед.

И днес дъжд ще има повече в Североизточна България, но очакванията са за 5-10 л/кв. м. Над западните и централните райони пък ще е слънчево до обяд. След това ще се заоблачава, но ще превали само над планините за кратко. 

Подобно време ни очаква и в сряда - с повече слънце на запад, и облаци и кратки валежи над Източна България и планините. Температурите във вторник и сряда ще бъдат между 25 и 30 градуса, в крайните южни части на страната - до 33.

"В четвъртък и петък обаче идат по-интензивни валежи, вероятно придружени с гръмотевици. Тогава се очакват от 30 до 50 литра на квадрат. Това е много, ако се излее наведнъж", предупреди Матев.

Метеоролозите обаче очакват валежите да са по-продължителни, а не кратки и интензивни, затова не следвало да има проблеми в страната като цяло. На отделни места обаче има риск да прелеят реки.

В края на седмицата ще има и понижение на температурите. В петък се очакват максимални едва до 23-28 градуса.

В събота вече ще има повече слънце, но въпреки това в следобедните часове над Източна България и в планините отново ще превали. 

По-сериозно стабилизиране на времето може да очакваме към неделя и в началото на следващата седмица, когато ще бъде по-слънчево и по-топло.

"Горещото време свърши. Досегашните високи температури от 35 до 38 градуса най-вероятно ще имаме отново чак в средата на следващата година", каза Матев. Сезонът на морето обаче продължава.

"В отделни дни температурите могат и да минат 35 градуса, но нощите вече са дълги и по-хладни, така че най-горещото време за годината приключи", обясни синоптикът.

Рано е в края на лятото да се прогнозира каква ще е зимата, макар подобни теории да се появяват ежегодно. Те невинаги са верни, скептичен бе той към новината за суперзима в Северна Европа.

"Такава прогноза бе извадена и за миналата зима, а тя излезе нормална, дори по-топла от обичайното", каза Матев и напомни, че методите за прогнозиране гарантират конкретика само за не повече от 15 дни напред. Можело да се даде само насоката - по-топло или по-студено от обичайното.

Според прогнозите на TV-MET към този момент не трябва да се притесняваме от твърденията за най-лютите от години студове. Дори често когато в Северна Европа зимата е сурова, на Балканите е топла, обясни Матев.

"На базата на материалите, с които разполагаме, мога да кажа, че предстоящата зима не следва да е изключително сурова", направи своята прогноза синоптикът. 

"Със сигурност ще имаме период, в който температурите ще бъдат и под минус 20 градуса, но това е характерно за нашия климат", добави той.

Източник: в. "24 часа"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
На второ място в Европа: България е след Исландия по брой и дебит...
Звезда е в социалните мрежи, но не с пластичните си интервенции, ...
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...
Майката на оцелялата от катастрофата в Пловдив: Стана чудo!
Финансист: Пенсиите могат да бъдат увеличавани и с по-голям проце...
МОСВ: Актуализираните планове за речните басейни са съобразени с ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).