Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След близо петчасови дебати по вота на недоверие, съдбата на кабинета се решава утре
Автор: Самуил Иванов 14:06 / 15.11.2023Коментари (0)1092
©
Близо пет часа депутатите дебатираха по внесения от опозицията вот на недоверие срещу правителството на Николай Денков, предаде репортер на "Фокус"

Вотът бе внесен заради водената от кабинета политика в сферата на отбраната и националната сигурност. 

В мотивите си от "БСП за България" посочиха, че "решенията в сферата на сигурността и отбраната се вземат не на база на реалните нужди, а в услуга на чужди икономически и политически интереси". Според петата политическа сила правителството е избрало поведение, което е поставило страната и българите под нарастващи рискове за сигурността. 

В хода на дебатите се чуха обвинения както към правителството, така и към управляващото мнозинство. Депутатите водеха спорове както за политиката за модернизация на армията, така и състоянието на службите и бежанския натиск. 

Николай Дренчев заяви, че правителството е доунищожило отбранителните способности на страната.

"Унищожението на българската армия е започнало отдавна с нарязването на самолетите и ракетите ни. Разликата със старите времена е, че някога някои от нас мислиха, че настъпил краят на историята, че няма повече да има никакви войни – никога и никъде. Войните до нас ни опровергават, това е, което се е променило. Войната в Украйна представлява една огромна лаборатория, която тества всички техники, технологии и военни тактики и уроци, които трябва да се изучават от този военен университет трябва да се прилагат у нас. За съжаление, нищо от това не се случва.

Проблемите, свързани с логистиката, с техниката, с простите и ефективни неща, които работят добре, дори когато са стари, когато са от предишното поколение, се оказва, че е критично важно да ги има. Нашето правителство ги подари, изпразни складовете ни, унищожи остатъчната боеспособност на армията, която беше стъпила, макар на стари поколения и технологии. Вярната формула за отбраната е въоръжен народ, обичаш родината си и готов да я защитава с оръжие в ръка“, заяви той.

От ИТН Грозадан Караджов заяви, че националната сигурност зависи от стабилно и работещо правителство. Той смята, че кабинетът "всекидневно на ръба на разпадане“.

Атанас Зафиров от БСП каза, че все по-малко младежи кандидатстват в Националния военен университет. Той смята, че в политическото ръководство липсва желание за привличане на млади кадри в армията. Според Зафиров правителството закупува техника без ясна стратегия за подобряване на боеспособностите на страната.

В отговор на това Искрен Митев от ПП-ДБ нарече БСП "проруската партия, чийто министър на икономиката подписваше и благодарение на който патроните, които България произвеждаше, бяха основен инструмент в Украйна“.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ заяви, че в българските военни складове има най-много съветско оръжие в Европа. Мирчев заяви, че правителството обновява въоръжението. По думите му БТР-те, които България ще изпрати на Украйна, никога не са били предназначени за армията. Той каза още, че въздушната сигурност на страната по никакъв начин не е компроментирана заради изпращането на дефектните ракетни комплекси C-300 към Украйна.

В отговор на това Борислав Гуцанов разкритикува Ивайло Мирчев. Той бе категоричен, че в складовете не влязло ново въоръжение, а те били изпразнени. По думите му страйкърите, които България ще закупи, са "ходещи ковчези“.

Радостин Василев каза, че министър Тагарев е натрупал много голямо обществено недоверие през шестте месеца, в които изпълнява длъжността. По думите му България не може да си позволи да похарчи над 2 млрд. лева за нови машини "Страйкър“ поради факта, че финансовото състояние не било стабилно.

Тошко Йорданов коментира ситуацията в службите за сигурност. Той разкритикува ПП-ДБ, които са основните двигатели на реформата в тях, за това, че не са представили стратегия за това как ще изглеждат ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО Въшно и военно разузнаване след промените.

Атанас Атанасов заяви, че вотът е абсолютно несъстоятелен. По думите му той е бил "предизборно мероприятие" и е трябвало да се проведе преди местните избори. Атанасов коментира и ситуацията с председателя на ДАНС. Според него службите се използват за политически цели. Съпредседателят на ПП-ДБ каза, че неприемането на годишните доклади на службите от парламента, е достатъчно за искането на оставки. По думите му "ДАНС се е превърнала в добра платена почивна станция". 

Народното събрание ще трябва да гласува дали да подкрепи вота на недоверие най-малко 24 часа след приключването на дебатите. През утрешния ден ще стане ясно дали кабинетът "Денков" ще остане на власт или ще бъде свалено.



Още по темата: общо новини по темата: 1530
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/255 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: