Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След бурни дебати, скандали и забележки депутатите избраха Момчил Мавров за подуправител на НЗОК
Автор: Алена Соколчева 12:10 / 30.11.2023Коментари (0)907
©
Изборът на подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) скара депутатите от управляващото мнозинство. Причина за това бе кандидатурата на проф. Момчил Мавров, предложен от ГЕРБ-СДС, която бе и единствената за този пост. "За“ гласуваха 103 народни представители, "против“ бяха 83, нямаше "въздържал се"

Мандатът на подуправителя е до 30 ноември 2028 г.

Точката беше включена като точка първа в дневния ред след предложение от председателя на парламента Росен Желязков

Маргарита Генчева от "Възраждане" поясни, че тяхната парламентарна група няма да коментира професионалните качества и способности на проф. Мавров, но настояха той да отговори как ще налага повече контрол при разходване на средствата.

Росица Пандова от ПП-ДБ коментира, че професионалната му биография е много добра. "До мен достигна информация, че има прокурорско разследване", отбеляза тя и настоя да получи отговор дали това съответства на истината.

Цончо Ганев от "Възраждане" каза, че тяхната принципна позиция е, че подуправителят на НЗОК не трябва да се избира от НС. Докато той се изказваше на трибуната, съпредседателят на ПП Кирил Петков и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски не спряха да се карат от първия ред в пленарна зала.

"Това не може да продължава, когато остава дума за управление на държавата. Излезте отвън и се разберете като мъже", призова лидерът на Корнелия Нинова. Тя обвини Борисов и каза, че той е виновен за случващото се. Тя настоя за 15-минутна почивка, за да може всички да излязат и да се разберат "като мъже".

За да може да се охладят страстите, председателят на НС Росен Желязков даде 15- минутна почивка.

"Този избор щял да обслужи сглобката, но вие го направихте възможен с вашето гласуване. Говорите за принципност, а днес бяхте хората, които допринесохте точката да се разглежда. Може много да говорите от тази трибуна, може много да оплювате. Но когато дойде време за гласуване, ще подкрепите кандидатурата на г-н Мавров. Това ще бъде позорно решение на Народното събрание. Нямам търпение да покажете вашето двуличие", заяви Искрен Митев в отговор на Маргарита Генчева от "Възраждане".

Костадин Костадинов отново призова правителството да подаде оставка. "Г-жо Генчева сега можем да покажем на лицемерите, на патерицата на ДПС, че имат възможност да подадат оставката на правителството. За пореден път даваме възможност на тази формация да се освободят от оковите на ГЕРБ и ДПС. Не да обвиняват "Възраждане", че управляват с ДПС и обслужват ДПС", заяви той.

Независимият депутат Радостин Василев бе категоричен, че няма да подкрепи кандидатурата на проф. Мавров.

По време на дебатите се развихри скандал между съпредседателя на ПП Кирил Петков и ДПС. Камери показаха напрежението между Петков, Йордан Цонев и Делян Пеевски. Размяната на реплики продължи няколко минути, придружена с бурно размахване на ръце и от двамата.  В един момент в словесната престрелка се включи и Йордан Цонев от ДПС, който се опита да успокои Кирил Петков

От "Възраждане" обявиха, че Петков е бил наврян в ъгъла с думи от Пеевски, а Корнелия Нинова също говори от трибуната и разкри, че двамата са си разменили множество обиди.

"Целият български народ видя какво се случва тук на първия ред. Това е естественият изход от ситуацията, в която ни вкара сглобката, това напрежение очевидно ще ескалира. Добре, че хората не чуха острите реплики, които си размениха Кирил Петков и Делян Пеевски. Очевидно не могат да си разделят тези 8 млрд. лв.Събрахте се да разпределяте порции във властта", заяви от парламентарната трибуна Корнелия Нинова.

"Основната вина да стигнем до тази ситуация се казва Борисов, който сега си седи. Излезте навън и се разберете като мъже. Борисов знае как - ето, тръгна навън. Спрете да употребявате властта само за пари и интереси", категорична бе Нинова.

Депутатите излязоха в почивка, поискана от лидера на БСП. След почивката депутатите удължиха времето си за законодателна дейност до приключване на разглежданата в момента точка - избор на подуправител на НЗОК.

По време на почивката в кулоарите на парламента кирил Петков заяви пред журналисти: "Има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК - проф. Момчил Мавров. Има съмнение за лобизъм за частни болници. От тази гледна точка ние от ПП-ДБ се обявяваме твърдо против неговата кандидатура". 

Христо Иванов каза, че преди две седмици парламентарната група е взела решение, че не може да подкрепи този кандидат. "ГЕРБ и ДПС с помощта на Възраждане тази точка влезе в зала. Сега очакваме "Възраждане" да не участва в гласуването и да направи възможен този избор. Беше поставено условие да не се прокарват решения с подкрепата на "Възраждане". Те в момента ще направят точно това за човек, за когото имаме съмнение и който не отговаря на стремежа, който ние имаме", добави той.

"Вашият кандидат за управител на НЗОК, който бе избран, е човек, който не знае къде се намира в момента. Човек, който няма понятие от здравна система". Това заяви проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и продължи: "Проф. Момчил Мавров от 2010 г. е част от системата на българското здравеопазване и знае какво се случва в нея. Вашият страх всъщност е да не би подуправителят да следи какво прави управителят."

Припомняме, че за управител на НЗОК бе избран Станимир Михайлов, който беше номинация на ПП-ДБ, а според проф. Ангелов той не се справя.

Проф. Момчил Мавров беше началник на кабинета на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев в последния кабинет на Румен Радев, председател на надзорния съвет на здравната каса и по думите на един от бившите здравни министри на ГЕРБ д-р Стефан Константинов пред телевизия "България on air" - "реалният министър в министерството, докато Меджидиев се разхождаше до морето". Преди да заеме пост в здравното министерство през 2022 г., Мавров повече от 12 години е заместник-директор на най-голямата държавна болница - "Св. Георги", Пловдив. Той е и преподавател в пловдивския Медицински университет.

Мавров беше предложен от ГЕРБ за подуправител на здравната каса, която се очаква да управлява 8 млрд. лв. през следващата година. 

Проф. Момчил Мавров има повече от 10 години професионален опит в системата на здравеопазването и в областта на управлението на здравеопазването, в управлението на Националната здравноосигурителна каса като председател на Надзорния съвет на НЗОК и в управлението на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, гр. Пловдив като заместник-директор по административните и икономически въпроси. Проф. Мавров е завършил висше образование с образователно квалификационна степен "Магистър" по право в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" през 2000 г. Има защитена магистърска степен по финанси в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" в Свищов (2007 г.) и магистърска степен по здравен мениджмънт в Медицински университет - Пловдив (2012 г.). През 2016 г. защитава дисертационен труд за образователна и научна степен "Доктор по право". През 2018 г. придобива научното звание "Доцент" в професионално направление "Право" в Медицински университет - Пловдив, а през 2023 г. придобива научното звание "Професор" в същото професионално направление в Медицински университет - София. До 2010 г. проф. Мавров упражнява професията на адвокат, а от 2010 г. до месец август 2022 г. е заместник-директор по административни и икономически въпроси на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД, гр. Пловдив - най-голямата държавна болница в Република България, която след 2010 г. се превръща в едно от успешно развиващите се лечебни заведения за болнична помощ с устойчив темп на икономически растеж. От 2007 г. до 2018 г. е асистент, а от 2018 г. е доцент във Факултета по обществено здраве на Медицински университет - Пловдив. От 10.08.2022 г. до 06.06.2023 г. изпълнява длъжността началник на политическия кабинет на министъра на здравеопазването. На 30.03.2023 г. с решение на Министерския съвет проф. Момчил Мавров е определен за представител на държавата и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, която длъжност изпълнява до 27.06.2023 г. Той е участник и лектор в множество публични форуми по различни въпроси и проблеми в сектор "Здравеопазване". Автор е на 75 научни публикации, които включват 1 дисертационен труд, 4 монографии, 1 учебник и 69 научни статии и доклади, в областта на административното и медицинското право. Професор Мавров е участвал в преговорите, свързани с подписването на националните рамкови договори, в обсъждането и подготовката на редица нормативни актове и законодателни инициативи, в междуведомствени съвети и срещи.



Още по темата: общо новини по темата: 1099
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
26.04.2024 »
предишна страница [ 1/184 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: