След ветото на президента: Правната комисия прие нови промени в НПК

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
16:49 / 21.02.2024
1194
Правната комисия в парламента прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс. До това гласуване се стигна, след като през миналата седмица депутатите уважиха президентското вето, наложено върху промените в НПК.

Припомняме, че държавният глава наложи вето върху промените, гласувани в Наказателно-процесуалния кодекс, заради това, че с тях на практика бе върнат Пленума на ВСС, след като този орган бе премахнат с промените в Конституцията. Радев мотивира действията си, че връщането на Пленума противоречи на идеята за съдебната реформа, а опозицията бе готова да сезира Конституционния съд, в случай че управляващото мнозинство все пак бе преодоляло ветото. 

Така в комисията днес бе решено, че съдийската и прокурорската колегия на ВСС при изпълнение на функциите на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет са юридически лица. Всеки съвет ще излъчи своя номинация, която ще го представлява. 

Съдийската и прокурорската колегия на досегашното ВСС пък временно ще заемат и функциите на Висш съдебен съвет, съответно на Висш прокурорски съвет, решиха депутатите. Това ще продължи до избирането на Висш съдебен съвет и на Висш прокурорски съвет.  

Друг текст в НПК гласи, че при разглеждане на мярка за неотклонение "задържане под стража" в досъдебното производство обвиняемият и неговата защита ще могат да се запознаят с всички доказателства. В предишния вид на закона се предвиждаше да се дават само доказателства, въз основа на които се определя мярката "задържане под стража".

Виж коментарите (0)

Още по темата (96):
25.04.2024 Илиана Кирилова: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт и то след произнасяне на КС
24.04.2024 Колегията на държавното обвинение за съдебната реформа: Създава реална опасност за зависимост на прокуратурата
23.04.2024 САЩ посочиха събличането на 400 души в пловдивска дискотека като едно от най-вопиющите превишения на полицейските пълномощия в България
19.04.2024 Д-р Юлиан Войнов: Неработещата съдебна система е причина да няма инвестиции у нас
30.03.2024 Адв. Георгиев: Въпросителният знак за съдбата на съдебната реформа, корупцията и службите става все по-голям
15.01.2024 Разраства се огромен скандал: ПП-ДБ пращат лобист на кредитори и еднополови бракове в Конституционния съд
Още новини от Национални новини:
по предложение на Венцислав Мутафчийски, в църковния календар се ...
Старша сестра Райкова: Липсата на медицински сестри у нас е пробл...
Вицепрезидентът награди Българското неделно училище "Св. св. Кири...
По-високи цени на краставиците, сиренето и пилешкото
Млада българска поетеса получи голямо международно признание 
Как да изчислим колко дни работим само, за да си платим данъците


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).