Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вицепрезидентът награди Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Атина
Автор: Неда Узунколева 10:50 / 12.05.2024Коментари (0)1166
©
За активната и родолюбива дейност за съхранение и разпространение на българския език, духовност, култура и традиции Илияна Йотова удостои с почетния плакет на вицепрезидента Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий“ в Атина. Вицепрезидентът беше гост на тържественото честване на 20-годишнината на българското училище, в което до 12 клас учат близо 200 ученици.

"Когато държите ръчичките на най-малките да изписват красивите кирилски букви, вие прокарвате пътя на светлината. Няма по-силна от светлината на словото и познанието. Над 13 века България е печелила много битки с оръжие, но най-силното оръжие винаги са били духовността, книжовността, културата“, обърна се вицепрезидентът към учителите. Тя посочи, че България единствена в света има празник буквите, защото е родена от словото и писмеността. Йотова определи учителите като съвременните български мисионери. "Както Светите братя Кирил и Методий и техните ученици разпръскваха сред славянските народи светлината на словото на роден език, 11 века по-късно в модерния свят на високите технологии вие възпитавате млади хора, които познават и се гордеят със своята история“, подчерта в приветствието си вицепрезидентът. Тя увери в неизменната подкрепа на България за дейността на българските сдружения и училища зад граница и благодари на гръцката държава за условията, които създава за тяхното функциониране. Йотова изтъкна и подкрепата на българското посолство Атина и на посланика Валентин Порязов.

"В свят на конфликти и разделение заради вас, нашите деца, трябва да се върнем към човешките ценности, да работим за мир и толерантност, за перспектива за вашето развитие. Където и да живеете по света, помнете своя корен и бъдете горди с дългата и славна българска история“, поздрави учениците Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на родителите, че възпитават децата в родолюбие и са естествените съюзници на учителите в тяхната мисия.

Йотова подари на директора на училището Мими Ничева брошка, която изобразява буквата Б – емблема на международния форум за кирилицата, който вицепрезидентът организира преди две години. През юни тази година предстои второто му издание.

На тържественото отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий“ Йотова връчи удостоверенията на завършващите 12 клас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
България в еврозоната
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: