Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Според Националната здравна карта само във Варна има излишък на медицински сестри
Автор: Екип Varna24.bg 11:41 / 04.02.2016Коментари (0)1047
©
Общият брой на необходимите лекари в извънболничната помощ е над 11 хиляди. Не достигат 437 специалисти за цялата страна, предимно педиатри. Най-голям недостиг обаче има в броя на медицинските сестри. В момента има между 50 и 70 медицински сестри на 100 хиляди души население в различните региони, но те трябва да се увеличат до средно 150 на 100 хил. за страната, за да са достатъчни.

Това се посочва в доклада към проекта за Национална здравна карта.Тя беше публикувана в сряда вечерта на сайта на здравното ведомство и вече подлежи на обществено обсъждане.

Необходимият брой медицински сестри в извънболничната помощ според изчисленията в здравната карта е 10 805, а според статистиката в момента те са наполовина по-малко - 5 320 за цялата страна.

Дори в столицата, където има пренасищане на медицински персонал по други направления, е отчетен недостиг на близо 550 медицински сестри. Излишък има единствено във Варна, където има 113 повече медицински сестри, отколкото са сметнати за необходими.

Масово в цялата страна не достигат и други здравни специалисти като акушерки (с недостиг от над 900), фелдшери (над 800), клинични лаборанти (730), рехабилитатори (600) и рентгенолози (340).

"Планираните в Националната здравна карта потребности от лекари, лекари по дентална медицина и специалисти по здравни грижи в извънболничната помощ надвишават наличните човешки ресурси по области и региони на страната и са ориентирани към осигуряване на условия за устойчиво развитие на системата за извънболнична помощ и разширяване на обхвата на предоставяните от тях медицински услуги", се посочва в мотивите на проекта, подписани от здравния министър Петър Москов. След двуседмичното обществено обсъждане той ще бъде внесен за гласуване от Министерския съвет.

Като се вземе предвид стандартът за Европа от 4 болнични легла за активно лечение на 100 хил. души, това прави необходими 30 900 за страната, а в момента разполагаме с 38 334, посочва още здравната карта. Като се добавят обаче и коефициенти за миграция за лечение в областните градове и като се направи преразпределение на болничните легла от най-високото (трето) ниво на компетентност в по-ниските спрямо потребностите на населението, необходимият брой достига около 35.3 хиляди и осигуреност от 4.9 на 100 хил. души.

Картата предвижва разкриването на нови 6230 легла за дългосрочна грижа (продължително лечение и палиативни грижи), както и за физиотерапия и рехабилитация и психиатрични грижи. Общият им брой след увеличението ще стане 16 244, каквато е потребността за страната, отчетена в картата.

Освен персонала и болничните легла, картата отчита и нуждите за спешна помощ и високотехнологично оборудване. Според изчисленията за спешната медицинска помощ се налага създаването на общо 17 т.нар. "изнесени екипи" към филиалите за спешна медицинска помощ, в райони с идентифицирани затруднения в достъпа на населението. Те ще са в областите Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Шумен.

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: