Спъват бизнеса на чужденците у нас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 28.10.2015
737
Подготвените от външно министерство промени в Закона за чужденците създават условия за корупция и налагат допълнителна административна тежест за чуждите инвеститори. Това твърдят БТПП, икономическото министерство и Българската агенция за инвестиции.

Според новите текстове, за да бъдат регистрирани в Българската търговско- промишлена палата (БТПП) представителите на чужди фирми, те трябва да бъдат подложени на международно проучване на дейността, произхода на капиталите, доброто име и оборота. Според БТПП именно при това проучване ще се създадат условия за корупционни практики.

"Смесват се критерии, отнасящи се до фирми, и критерии, касаещи физически лица", обясниха от палатата.

"Задават се твърде субективни критерии за оценка, което значително затруднява кандидатстването и получаването на разрешително за продължително пребиваване", обясниха от агенцията за инвестиции.

В закона например се иска от всеки чужденец, кандидатстващ за постоянно пребиваване, да създаде поне 10 работни места на пълен работен ден.

Миналата година у нас едва 304 души са получили разрешение за пребиване с цел бизнес, сочат данните на Евростат. За сравнение Полша е допуснала по този критерий 206 176 чужденци.

От Министерството на икономиката посочиха, че е нужен диференциран подход при издаването на визи, част от процедурата да бъде съкратена и службите да осъществяват не предварителен, а текущ или последващ контрол.

Източник: в.Труд


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).