Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Старосел – мястото, на което можеш да усетиш енергията на земята
Автор: Габриела Ганев 20:23 / 24.02.2023Коментари (0)824
©
Във второто издание на рубриката "Туризмът на фокус" на Радио "Фокус" се потапяме в магичната атмосфера, която ни предлагат местата, сгушени в село Старосел и региона. Селото е разположено в централната част на община Хисар, под южните склонове на Същинска Средна гора.    

Познат с винения и спа туризъм, който предлага, регионът носи и енергията на чистотата и девствеността на историята.   

Част от величествените места в региона е Тракийският култов комплекс – Старосел. Една археологическа сензация със световна слава. Той е най-големият царски комплекс с мавзолей открит досега. Намира се в местността Орешака в Средна гора, на около 40км от Пловдив.   

Екскурзоводът Гена Геровска ни потопи в духа на внушителното културно наследство, за можем да се докоснем до енергията, която носи със себе си. 

"Влизайки вътре се усеща една много мистериозна атмосфера, защото стъпалата, коридорът, преддверието, кръглата зала - всичко е автентично. Построена е от древните траки, а те са можели да строят и са знаели защо строят и къде да го правят. Вътре обстановката е много мистериозна, чувстваш се много малък като човек сред съоръжението, в което си, но ти е много хубаво. Неслучайно е избрано това място. Гледката е великолепна. В добро време се вижда Пловдив , тепета, Родопите. Мистиката е много голяма. Стъпвайки по тези стъпала трябва да усетиш тях“, разказа Гена Геровска. 

Васила Марина от община Хисаря от своя страна бе категорична, че Тракийският култов комплекс е забележителност, която всеки трябва да види. 

"Там всеки може да се докосне до енергията на земята. Там умът притихва и сърцето започва да бие в синхрон с това на Майката Земя. Стъпвайки по тези земи, ще се убедите ,че има една по-различна енергия. В Старосел смъртта не е край, а преход към другите измерения. Тракийският култов комплекс е земя, в която се осъществя преходът от единия към другия свят – от живота към смъртта, а оттам към безсмъртието“, посочи Васила Марина. 

По думите й Тракийският култов комплекс е открит през 2000 г. от Георги Китов и датира от 3-4 век преди Христа. 

"Внушителни са уменията и знанията на древните траки Каквото и да кажем, няма да е достатъчно, защото определено трябва да се види . Материалите, с които са работили, уменията, с които са се справяли, разстоянията, през които са ги пренасяли, към днешна дата изглеждат необясними“, каза още тя. 

Васила Марина очерта и мястото, което заема виното в света на траките: "В северозападната част има изградена 6-тонна каменна вана. На дъното на ваната първо е открит хоросан. През всички тези хилядолетия се е запазил автентичен. При разкопките е открита червена утайка. Предполага се, че това е вино, което е било ритуално. Доводите на д-р Киров, че това е винарна се базират на това, че има и керамичен съд – цедилка. Този съд е служел за прецеждане на прословутото гъсто тракийско вино“. 

Васила Марина разказа и за връзката между историята и настоящето. 

"Древните траки са почитали слънцето, син на Майката Земя. Траките са почитали всички слънцестоенета през годната. Най-интересното е пролетното равноденствие. Тогава техният върховен Бог  - син на тяхната Богиня, майката, природата, на пролетното равноденствие с много шум и празненства са събуждали Богинята Майка да излезе на земята от подземния свят, за да и покажат, че нейният син е възмъжал и тя може да започне да раздава, това е плодородието на земята. В съвременната култура това го свързваме  с Благовещение“, обясни още тя. 

Обредът на пролетното равноденствие се провежда на 22 март.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: