Старт на проучване относно сексуалното поведение и рисковете от инфектиране с ХИВ

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:15 / 01.12.2012
676
Днес, 1-ви декември 2012 г., за 24-ти път ще бъде отбелязан Световният ден за борба със СПИН. Във връзка с това Ротаракт клуб София-Тангра и Национална пациентска организация стартират проучване, чиято цел е да покаже доколко българите са запознати със заболяването, начините на предаване и превенцията му. Инициативата е част от кампанията "& АЗ ЗНАМ", която се провежда за трета поредна година.

Проучването ще стартира на 1 декември 2012 година и ще продължи до 14 февруари 2013. Целта му е както да се събере информация за сексуалната култура на българина, така и да се информират сексуално активните хора за опасностите от ХИВ/СПИН. Кампанията "& Аз знам" цели да помогне да се преодолеят притесненията от изследването за носителство на ХИВ и да се изгради култура на мислене по този важен въпрос. Кампанията носи информация за бързите и безплатни начини за изследване и акцентира върху изключителното значение на ранната диагностика.

Анонимното проучване съдържа 8 въпроса, които целят да покажат промените в тенденцията за информираност относно заболяването спрямо 2007 година. Проучването е достъпно за попълване на адрес www.hivtest.bg/hiv-poll/

За кампанията "& Аз знам"

Кампанията "& Аз знам" се провежда за трета поредна година. Целта й е да покаже на широката общественост, че СПИН не е нито срамна болест, нито смъртна присъда, а заболяване, за което вече съществува ефикасна поддържаща терапия, която осигурява десетки години пълноценен живот на пациента.

През 2010 и 2011 г. отбелязването на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН беше направено чрез безплатни скринингови изследвания за ХИВ и хепатит, като в рамките на кампанията на минувачите бяха раздавани червени панделки (символ на борбата със СПИН), информационни материали и презервативи.

През 2011 г. скринингът беше допълнен и от шествие, което стартира от Националния дворец на културата и имаше за цел да призове сексуално активното население да се изследва за носителство на вируса.

Повече информация за кампанията, предстоящите активности и за всички въпроси, свързани с ХИВ/СПИН, можете да получите на информационния сайт www.hivtest.bg и горещата линия 0700 10 515 (всеки делничен ден между 11:00 и 17:00 ч.).

Първи декември - Световен ден за борба със СПИН
За 24-ти път тази година ще отбележим Световния ден за борба със СПИН на 1-ви декември.

Първоначално световните кампаниите за 1-ви декември се организират от Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). През 2004 г. UNAIDS прехвърля "надзора" на провеждането на кампаниите на независима организация - World AIDS Campaign, като продължава да оказва финансова и техническа подкрепа.

Новият слоган на Световната кампания за борба с ХИВ/СПИН за периода 2011-2015 г. е "Да сведем до нула" (Getting to zero). За периода 2005-2010 г. световната кампания премина под надслова "Спрете СПИН. Изпълнете ангажимента!", като призив към правителствата, политиците и здравните структури да работят за постигане на целите, заложени в борбата с ХИВ/СПИН и най-вече да изпълняват поетите ангажименти за постигане на универсален достъп до услуги за превенция, лечение, грижи и подкрепа за ХИВ до 2010 г.
Слоганът "Да сведем до нула" отразява новата визия на UNAIDS за постигане на нулева честота на новите случаи на ХИВ-инфекция, нулева дискриминация и нулева смъртност, свързана със СПИН, до 2015 г. (Zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths).

ООН определя шест основни цели за постигане до 2015 г. по отношение на глобалния отговор срещу ХИВ:

• Намаляване с 50% на предаването на ХИВ по сексуален път - в това число и сред ключовите уязвими групи като млади хора, мъже, които правят секс с мъже, и сексуални работници; предотвратяване на всички нови случаи на инфектиране с ХИВ в резултат на инжекционна употреба на наркотици;
• Елиминиране на предаването на ХИВ от майка на дете;
• Намаляване с 50% на смъртните случаи в резултат на туберкулоза при ХИВ-позитивните;
• Осигуряване на достъп до антиретровирусно лечение на 15 милиона души;
• Намаляване с 50% на броя на страните, налагащи ограничения за влизане, престой или живеене на ХИВ-позитивни;
• Осигуряване на равен достъп до образование на децата, останали сираци в резултат на СПИН, или уязвими по друг начин към заболяването.

Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.


Виж коментарите (0)

Още по темата (5):
01.12.2022 Преди години се пиеха една шепа лекарства, днес е нужна 1 таблетка
01.12.2022 Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН
30.11.2014 Организират АНТИСПИН кампания във Варна
30.11.2013 Варна на четвърто място по новозаразени със СПИН
01.12.2009 Ученици реализират кампания по повод Световния ден за борба със СПИН
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).