Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Стефан Янев: Най-голямата криза е демографската, която има пряко отношение към пазара на труда
Автор: Екип Varna24.bg 16:51 / 08.09.2022Коментари (0)896
©
За мен криза на кризите, е демографската криза, защото тя има пряко отношение към пазара на труда. Това каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев, който се срещна с представителите на бизнеса в Българската стопанска камера, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Янев посочи основните проблеми, пред които е изправен българският бизнес.

"Основните проблеми не са нови, те са известни. Общо-взето са свързани с начина на развитието на българския бизнес, като нещо, което е важно и основно, не само за държавата, не само за пазара на труда и за перспективата за развитие на българския бизнес и на практика за развитието на бизнеса. Защото ако си мислим, че държавата може да се развива без да подпомага собствения си бизнес, сме на грешна мисъл. Така че, основната тема на разговора с бизнеса беше как взаимно ние като политическо представителство и бъдещо участие в някакви, да кажем, властови позиции, можем да бъдем взаимно полезни с бизнеса от гледна точка на цялата тази регулация, от гледна точка на условията, на законодателството, в който този бизнес се развива и как да се дават именно тези възможности, съобразено с общия европейски пазар, с общия европейски бизнес, така че българският бизнес да бъде конкурентно способен, да получава достатъчно добри възможности да ползва съответните ресурси на поносима цена и да има достъп до съответните пазари, където да реализира своята продукция“, каза Стефан Янев.

Според него проблемите на бизнеса са свързани с липсата на работна ръка.

"Коментирахме голям обем от теми, свързани със сегашната криза в енергетиката, както тази криза, която много често забравяме и за мен е криза на кризите, е демографската криза, защото тя има пряко отношение към пазара на труда. От бизнеса може да чуете, че всяка година пазара на труда губи около 50 000 българи и тези кризи трябва да се компенсират, защото при тази тенденция направете сметка за следващите 20 години ще се случи“, посочи лидерът на "Български възход".

Стефан Янев заяви, че тази криза би могла да бъде преодоляна, ако се осигури по-лесен достъп на българи, живеещи в чужбина и чужди граждани до пазара на труда в България.

"Загубите на пазара на труда се компенсират с приоритетите, които ние като партия сме извели, с възможност на чужди граждани с български произход до получат по-лесен достъп до българско образование и българския пазар на труда, с възможност, без да казвам, че ние ще ги връщаме, на български граждани, които живеят извън страната, да предпочетат да се върнат в България и съответно да се върнат на българския пазар на труда. Разбира се, има още една възможност, която самият бизнес подсказва и държи на нея, но работи по цялата правна база, която ние имаме в България – да се улесни достъпа до пазара на труда на чужди граждани, разбира се, приемайки условията и изпълнявайки всички изисквания на българското законодателство и възможностите, които дава пазара на труда, защото това е един устойчив параметър, който трябва да се следи и съответно да се работи в тази посока", каза той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: