Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Столичен адвокат осъди прокуратурата
Автор: Екип Varna24.bg 14:27 / 11.02.2022Коментари (0)620
©
Столичният адвокат и бивш съдия в Ихтиман Николай Рангелов осъди прокуратурата да му плати 16 000 лева обезщетение за бавно разследване.

Това става ясно от решение на Софийския апелативен съд (САС) (виж тук), с което е отхвърлена жалбата на прокуратурата срещу присъденото на Рангелов обезщетение от първата инстанция, показа проверка на "Лекс“.

Става дума за кражба от дома на адвоката в София, която е била извършена през ноември 2003 г. и разследването е прекратено през 2019 г. заради изтекла давност, без да бъде открит извършител и без да бъдат направени опити за това. Такива през тези 16 години е правил само пострадалият адвокат, като давал насоки на разследващите и обжалвал десетките постановления за спиране на делото.

Всичко започнало през ноември 2003 г., когато от апартамента на Рангелов били задигнати 80 вещи, между които множество златни накити, техника и дрехи. В следващите дни обаче разследващите извършили само оглед и разпит на адвоката и бившата му съпруга, с която тогава живеели заедно. Следа към евентуалните извършители били разпечатките от стационарния телефон на семейството, на който имало позвънявания от непознати номера и подозренията били, че така е било проверявано дали в апартамента има някой.

По-малко от месец след кражбата обаче водещият разследването решил, че то трябва да бъде спряно. Наблюдаващият прокурор върнал делото за доразследване с указания да бъдат открити и разпитани ползвателите на телефонните номера, от които са обажданията в дома на адвоката. От регистрираните 11 непознати номера, били открити и разпитани двама ползватели и през април 2004 г. разследването било спряно с постановление на наблюдаващия прокурор.

В следващите месеци адвокат Рангелов обжалвал постановлението пред градската и пред апелативна прокуратурата, за да бъде възобновено накрая разследването, но само за да бъде отново спряно. Тази "въртележка“ продължила 10 години, когато вече и съдът потвърдил спирането. През това време обаче не било сторено нищо за издирване на заподозрените, въпреки че са били давани указания и от съда. За един от търсените първоначално разследващите отказали да направят опит да го намерят, след като не го открили на адреса му. Той бил обявен за издирване, но през 2012 г. то било прекратено, защото мъжът починал.

През 2019 г. Рангелов поискал да бъде проверено дали задържана група за кражби в "Орландовци“ не е отговорна и за неговия случай, но тогава разследването било вече и прекратено поради изтеклата абсолютна давност за търсене на наказателна отговорност. Софийският районен съд отбелязал, че през годините е бил допуснат непреодолим пропуск да бъде изготвена съдебно-оценителна експертиза на откраднатите вещи, която е щяла да позволи делото да се води за кражба в големи размери и така срокът за разследване е щял да бъде много по-голям, тъй като наказанието е от 3 до 15 години затвор, а не от 1 до 10 г.

В определението на съда се казва тогава, че такива указания не са дадени нито от наблюдаващите прокурори, нито от горестоящите при инстанционните проверки, "а още по-малко е проявена "самоинициативност" от разследващите полицаи“.

Така над 16 години след кражбата, разследването приключило безславно, като за това време адвокат Рангелов написал 20 молби за отмяна на постановленията за спиране. За да приеме за основателен иска му за морални вреди срещу прокуратурата, апелативният съд подчертава, че през това време той активно е съдействал на разследващите – изготвил подробен списък на откраднатите вещи, обжалвал постановленията и давал постоянно насоки. Съдът отбелязва и куриозен случай, в който разследващият полицай отказал на Рангелов обиск на заложна къща, в която била открита открадната вещ от негов съсед. Аргументът на разследващия бил, че не му е отпуснато гориво и адвокатът сам му предложил транспорт до заложната къща. Опит за проверка бил извършен години по-късно, когато вече била безсмислена, тъй като къщата не съществувала.

Показания по делото за вреди е дал приятел на адвоката, който работел в Националния институт по криминалистика към МВР. Той разказва, че като бивш съдия, Рангелов сам е писал актове за връщане на дела за доразследване и много се ядосвал, че в неговия случай делото било спирано, без да се правят опити за разкриване на извършителя на кражбата.

Приятелят му разказва пред съда, че когато ходели със семействата си на почивка, той давал идеи какво може още да се направи, а Рангелов си водел записки.

"Вечер другите си лягали, а ищецът оставал до късно, и продължавал да записва в бележника си идеи за последващи действия, нарушил се съня му и не можел да спи, проявявал нервност, вземал успокоителни…Всеки път, когато се спирало разследването, той отново се нервирал и трябвало да се бори, за да продължи разследването“, разказал е свидетелят пред съда.

Апелативните съдии Атанас Кеманов (председател), Надежда Махмудиева (докладчик) и Джулиана Петкова пишат, че разследващите са проявили явна пасивност за извършване на процесуално-следствени действия, които са били "логически обосновани, посочени от ищеца, или даже указани със задължителни указания от висшестоящата прокуратура или от съда“.

Съдът напомня, че първото спиране на делото е последвало само след месец, без да са извършени никакви издирвателни действия, а през годините Рангелов е направил всичко възможно, за да стимулира активността на разследващите. Според съдебния състав неефективното разследване е пряк резултат от мудната работа на МВР и прокуратурата.

"Ищецът не е оправомощен от закона да извършва частно разследване, въпреки че в конкретния случай той е притежавал и необходимата квалификация да прецени необходимите и възможни процесуални действия и действия по разследването, които е можело и е следвало да бъдат извършени /самият той и съпругата му имат юридическо образование, съпругата му е била действащ съдия, той също е бил съдия, а впоследствие – адвокат/, поради което в значително по-висока степен бездействието на компетентните органи е било психически травмиращ за него фактор“, се казва в решението на САС, предава news.lex.bg

За да прецени, че 16 00 лева е действително справедливото обезщетение за Рангелов, съдът отбелязва, че заради бездействието на прокуратурата е накърнено чувството му за справедливост, изпитвал е безсилие, гняв и обида от незачитането на правото му като пострадал от престъпление да бъде извършено бързо и адекватно разследване. По делото е била назначена и съдебномедицинска експертиза, която показала, че адвокатът има хроничен стрес и разстройство на адаптацията, което и до днес не е напълно отзвучало.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Обвинения срещу кмета на Община Дупница
Евровизия 2024
Енергийна криза
Бюджет 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: