Студенти: Приемаме минимално увеличение на таксите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
16:23 / 11.11.2011
2112
Минимално увеличение на студентските такси - от 50 на 55% и то не за всички. На това са се съгласили представителите на студентските съвети, които се срещнаха с министъра на образованието Сергей Игнатов. На срещата бе обсъден бюджетът за образование за следващата година, в който е записано, че студентските такси ще скочат от 50% до 75% от норматива.

Позицията на студентите е приета по принцип от МОМН, но конкретна договорка няма, уточниха от ведомството.
"Категорично не приемаме увеличаване на таксите за обучение от 1/2 на 2/3. Допускаме само възможност за минимално увеличение от 5%. Бихме допуснали само до 55% от базовия норматив и то не навсякъде. Разговаряли сме с ректори на много университети, които заявиха че няма да увеличават таксите", заяви Петър Чаушев, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Младите хора настояват също, университетите да имат възможност сами да определят диференциран размер на таксите за студентите, според техния успех. "Отличниците трябва да плащат по-ниска такса от тези, които се влачат по 10 години и имат по няколко изпит да взимат", посочи Чаушев. Той бе категоричен, че отличните студени трябва да бъдат подкрепяни, не само с по-големи стипендии, но и с по-малки такси.

Младите хора са удовлетворени от предвиденото увеличение на стипендиите, но настояха за повече пари за ремонти на общежитията.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети заяви, че текстът в Закона за висшето образование, с който се определят новите завишени студентски такси, трябва да бъде променен и, че студентите са получили твърдата подкрепа на министъра на образованието за това.

Малко след това обаче секретарят на МОМН Красимир Вълчев заяви, че няма твърда договорка за нищо. "Предложението на студентите ще бъде обсъдено, но това не зависи само от нас, а от депутатите. Това че подкрепихме предложението не означава, че имаме финално решение. По принцип се съгласихме да се дискутира някакъв междинен вариант", каза той. И допълни: "Ние не сме се събирали с тях да преговаряме, това беше регулярна среща, на която обсъдихме много въпроси".

Въпросът ще бъде решен окончателно в Народното събрание между първо и второ четене на закона.

От МОМН са съгласиха с предложението за въвеждане на диференциация на таксите, но посочиха, че трябва да бъде определено в какви граници ще бъде тя.

32 млн. лева ще бъдат парите са стипендии през следващата година. Още 18 млн. са предвидени по ОПЧР каза още Красимир Вълчев, че в момента министерството не може да предложи повече пари за ремонти на общежитията и капиталови разходи.

Източник: КРОСС

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).