Студентите по медицина скочиха срещу образователните реформи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:10 / 08.02.2017
1117
Студентите от специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация" от Медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен излизат днес с общо отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, главния омбудсман Мая Манолова, министър-председателя проф. Огнян Герджиков и министрите на образованието и науката и на здравеопазването проф. Николай Денков и д-р Илко Семерджиев.

В отвореното писмо студентите от медицинските университети в България настояват за незабавно преразглеждане на приетите през януари 2017г. промени в Постановление №162, с което на практика значително се намалява издръжката на тяхното обучение като "неприоритетни" специалности за сметка на увеличаване на субсидиите за обучение на студенти от други "приоритетни" специалности.

От писмото става ясно, че бъдещите медици нямат нищо против увеличаване на субсидията за обучение на техните колеги, но не това да се случва в ущърб на медицинските специалности.

"Днес, при всепризнат недостиг на медицински кадри в България и Европа, редуцирането на субсидиите за здравните специалности е повече от неразумно. Това ще доведе до ограничаване на достъпа до медицинско образование, до увеличаване на образователната и трудова емиграция на дефицитни кадри, ще обезкърви допълнително здравната ни система, ще снижи качеството на обучение и то - без да реши проблемите на т.нар. "приоритетни" специалности", се казва в откритото писмо.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си...
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Росен Желязков: Влизаме в тези избори с ясното съзнание, че тази ...
Вицепрезидентът: Нуждаем се от сила и обединение, за да започнем ...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Нулевата ставка на хляба е най-големият Великде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).