Съдът пуснал чеченеца, заподозрян за атентата в Истанбул

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
13:20 / 01.07.2016
1528
Соченият от турските власти за предполагаем организатор на кървавия атентат на летището "Ататюрк" Ахмед Чатаев е бил освободен преди 5 години от съда в Хасково, а подобни дела срещу него в Швеция, Украйна и Грузия също са завършвали с отказ от екстрадиция.

Това според обясненията на съдия Миглена Тянкова и на адвокат Веселин Георгиев, който е бил защитник на чужденеца, е ставало под силен натиск от правозащитни организации.

Чеченецът е вербовчик на бойци за "Ислямска държава" и е заподозрян за организатор на атаката в Истанбул, съобщи Би Би Си. 

Турски вестници първоначално го обявиха за един от взривилите се атентатори, но това не се потвърди.

"Ахмед Чатаев имаше статут на политически бежанец и се ползваше с всички права като такъв. По време на делото имаше изключителна активност от страна на правозащитни организации. На втора инстанция съдът нямаше думата, защото прокурорът оттегли искането и съдът не се е произнесъл", обясни адвокат Веселин Георгиев пред Би Ти Ви.

Чатаев, наричан още Едноръкия, през 2011 г. е задържан у нас при опит да премине нелегално през ГКПП "Кулата".

Според информацията, известна на службите за сигурност за него, той е задържан последователно в Швеция, Украйна и Грузия за различни провинения, но всеки път е освобождаван под натиска на правозащитници, които са го предпазвали от екстрадиция в Русия.

Според руските прокурори Чатаев е попаднал в групировката "Ислямска държава" и е оглавил банда за организиране на терористични атентати в Русия и Европа. Част от нея е разбита в началото на годината, а властите в Москва тогава съобщават, че са предотвратили 30 атентата. Самият Чатаев не е заловен.

За екстрадиционното дело в Хасковския окръжен съд през 2011 г. защитникът обясни, че Чатаев е бил в България поне 2 месеца. На 1 юли 2011 г. по време на процеса правозащитни организации били много активни. По настояване на негови близки защитникът уведомил съда в Страсбург. Оттам изпратили писмо да ги държат в течение за делото.

Австрия също наблюдавала процеса, тъй като Чатаев бил със статут на политически бежанец там. По тази причина на втора инстанция пред Пловдивския апелативен съд прокуратурата не поддържала искането за екстрадиция и Чатаев бил пуснат. Обаятелен, интелигентен, химик, каза за него адвокатът.


Виж коментарите (5)

Още по темата (11):
01.07.2016 Деца от Казахстан оцелели от ада в Истанбул на път за Варна
01.07.2016 Засилено полицейско присъствие у нас след атентатите в Истанбул
30.06.2016 Български рейнджър разказа за ужаса на летището в Истанбул
30.06.2016 Нашенци горят с пари за почивки в Турция
30.06.2016 Преподаватели от Варна на метри от терористите на летището в Истанбул
29.06.2016 Емил Радев за ситуацията на летището: Нямаше паника, само лек хаос
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).