Световни компании с желание да сондират за газ в Черно море

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:15 / 21.05.2012
1207
Шест големи световни компании от нефтения и газовия бранш са закупили документи за участие в конкурса за разработване на потенциалното находище на природен газ "Хан Аспарух" в дълбоката част на Черно море. Това са британската "Мелроуз", която вече експлоатира няколко малки находища в черноморския шелф, австрийската OMV, американската ExxonMobile, френската Total, испанската Repsol и холандската Shell.

Очаква се до 17 юни, когато е крайният срок за подаване на оферти в конкурса за търсене на залежи, те да подадат конкретни оферти, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Реалната работа по проучване на блок "Хан Аспарух" вероятно ще започне около месец по-късно, като през това време правителството ще избере изпълнител, а междувременно Министерството на околната среда и водите трябва да одобри и сондажната програма на победителя в конкурса.

Ако бъдат доказани сериозни количества залежи, след 2 до 3 години ще може да започне и добивът. Шансовете за това са много добри, тъй като наскоро в румънски води, много близо до блок "Хан Аспарух", бяха доказани между 42 и 84 млрд. кубика природен газ, припомни Добрев. Той допълни и че това е причината толкова много и големи компании да се интересуват от проучването.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Борисов: Поговорката "Готви се за война, ако искаш да живееш в ми...
Без жълти кодове, но ще е много топло и с гръмотевични бури: Ето ...
Прокуратурата обвини Кирил Терзиев, след като Светлана Гущерова с...
Важна проверка предстои по морето, ето къде точно
Автоколони военна техника ще преминат през България
От Министерството на отбраната казаха ще изпращаме ли военнослуже...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).