Тагарев пред KI: Русия наруши всички международни норми, помощта от България е ключова за Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
22:08 / 17.11.2023
1364
"Съветските запаси на България и голямата отбранителна промишленост може да са ключови за успеха на Украйна и България трябваше да върви по тънък лед, опитвайки се скрито да подкрепя Украйна, без да провокира Русия", пише The Kyiv Independent във встъпление към интервюто с българския министър на отбраната Тодор Тагарев.

Балканската държава е исторически повлияна от Москва. Мненията за Украйна са разделени сред нейните 6,7 милиона души, много от които се поддават на пропагандата на Кремъл.

Новото коалиционно правителство, избрано през юни след две години политическа безизходица, сега измества България към Киев и Запада. София тихомълком доставя боеприпаси за Киев от 2022 г., но най-новото обещание от 100 бронирани превозни средства е първият пакет, който е обявен публично.

"Подкрепата за Украйна е в стратегически интерес на България по няколко причини, е заявил българският министър на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Kyiv Independent. Русия "наруши всички международни норми"  и "унищожава международната архитектура за сигурност".

"Първо, това е морално задължение да помогнем на жертвата на агресия", е заявил Тагарев. 'Но също така е в наш стратегически интерес Украйна да удържи руската агресия и да успее да възстанови своя суверенитет и териториална цялост. Това е ключово за стабилността в Европа – особено за Източна Европа в Черноморския регион."

"Но ще бъде трудно да се разграничим от Русия, чиято пропаганда е влиятелна в българската политика и сред обществото. Сегашният президент Румен Радев е проруски настроен".

Тагарев заявява още, че "има политици, които се противопоставят на предоставянето на оръжие на Украйна, твърдейки, че се опитват да постигнат мир по-бързо, въпреки че този аргумент няма смисъл".

България също силно зависи от руския петрол.

Някои българи все още виждат Русия като силата, освободила страната им от Османската империя през 1800 г. Разказите на Кремъл се "приемат доста благосклонно от значителна част от населението“, но това се променя, пише украинското издание.

'Все повече българи подкрепят Украйна', заявява Тагарев. Войната на Русия в Украйна изглеждаше събуждането, от което страната му се нуждаеше, допълва KI.

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Национални новини:
Президентът от Брацигово: От нас зависи да пренесем във времето в...
Какви мерки ще се вземат срещу преписвачите на Матури 2024?
Снимка на полицаи и възрастна жена стана абсолютен хит в мрежата
Майката на простреляното в главата дете от Враца с първи коментар...
Стефан Янев откри кампанията на ПП "Български възход" на Шипка с ...
Откриха издирваното дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).