Тодор Беленски: Построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" трябва да е приоритет за страната ни

Автор: Живко Кръстев
Коментари (0)
12:34 / 20.02.2024
1288
Зелените облигации са дългов механизъм. Дълговете могат да бъдат взети за устойчиви инвестиции в определени зелени политики, които са част от таксономията на Европейския съюз. Това каза журналистът и финансист Тодор Беленски в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Устойчивото развитие изисква планомерно инвестиране в различни източници. Инвестициите в енергия имат смисъл, но трябва да се правят с ясната идея какво целим, заяви Беленски.

Базовите мощности, каквато е ядрената енергетика, осигурява основния енергиен микс. Допълващите мощности могат да се осигурят през ВЕИ. Много е важно в този микс да има баланс, подчерта журналистът. "На европейско ниво ВЕИ имат основен дял и мен малко ме притеснява да не се загуби балансът“, допълни той.

По думите му ролята на държавата в тези политики е ключова. Тя трябва да осигурява максимално справедлив пазар.

"Когато става въпрос за енергетика, която е елемент от националната сигурност, тогава трябва да се подхожда изключително внимателно и дори леко консервативно, с много по-голямо планиране, отколкото сегашната система ден напред. Ако търговията ни е само ден напред, то тогава не би могло да има предвидимост и сигурност. Тогава за какво устойчиво развитие говорим? Построяването на новите блокове на АЕЦ "Козлодуй“ трябва да е приоритет за страната ни и да се наблегне именно на тях, защото тази базова мощност може да осигури не само нужната индустриална енергия, но и да служи за износ и за печалба“, обясни Тодор Беленски.

По отношение на зелената енергия държавата се явява разпределител. "Компаниите, които инвестират на този пазар, са чужди компании. Голяма част от печалбите също отиват в чужди компании. Когато инсталираме зелени мощности, трябва да мислим какво ще се случи с тях в последствие, как ще бъдат рециклирани, могат ли да се рециклират, от какво са направени, дали това не е една бъдеща екологична бомба“, подчерта Беленски.

Устойчиво развитие означава предвидимост във времето – какви са целите, които искаш да постигнеш, посредством какви инструменти и за какъв период от време. "Устойчивото развитие би трябвало да означава нещо изключително съдържателно и важно, а се е превърнало в нещо пожелателно. На практика устойчивото развитие означава устойчиви печалби за определени предприятия и корпорации. Устойчиво развитие би трябвало да има тогава, когато има баланс между печалбата, опазването на околната среда и нормалното функциониране на системата“, коментира журналистът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (49):
31.05.2024 Енергиен експерт: Силният фокус върху нови ядрени мощности може да има за цел да ни разсейва
30.05.2024 Руски експерт: Замяната на руското ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" е опасна и няма да завърши добре
29.05.2024 Главчев: Първият етап на диверсификацията в енергетиката е завършен
29.05.2024 АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставка на ядрено гориво
26.05.2024 Енергиен експерт: Поставянето на ядрената енергия в центъра е доста голям
риск
22.05.2024 Правителството взе важно решение за оборудването на АЕЦ "Белене"
Още новини от Национални новини:
Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да вървим към ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ: Целта е кандидат-шофьорите да отиват под...
Опасно: Близо 500 000 души у нас страдат от хранителни разстройст...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).