Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Транссексуален осъди България
Автор: Екип Varna24.bg 12:18 / 28.09.2022Коментари (0)840
©
Европейският съд по правата на човека осъди България да плати 7500 евро обезщетение за нарушаване на правото на зачитане на личния и семейния живот на транссексуална българка. Причината за делото е от отказ на българския съд да промени имената, пола и ЕГН в документите за самоличност, предава "Euractiv".

Съдът в Страсбург преценява, че правото на самоопределяне на сексуалната идентичност е елемент от неприкосновеността на личността.  Магистратите правят разграничение между биологичен пол и социалния аспект на сексуалността. Но се подчертава, че транссексуалните лица трябва да представят достатъчно убедителни медицински доказателства. Транссексуалността все още присъства като психиатрично заболяване в категориите на СЗО.

Промяната на имената и пола в документите се иска с практични и емоционални аргументи, разказа пред EURACTIV адвокат Милена Докова от екипа на Адвокатско дружество "Екимджиев и пратньори“, водило делото в Страсбург. Транссексуалните търпят тежки социални последици – не могат да си намерят работа, да пътуват и т.н.

В конкретният случай П.Х. подава иск за промяна на тези данни пред Районния съд в Горна Оряховица. Биологичният пол на П.Х. е мъжки, но тя се самоопределя като жена. Районните съдии уважават искането. Мотивите им са много подробни и съвместими с конвенцията за правата на човека, обясни Докова. Горните две инстанции – Окръжният съд във Велико Търново и Върховният касационен съд, обаче са категорични – полът не може да бъде променен в документите. Върховните съдии дори се позовават на християнската идентичност и обяснява, че в Конституцията има само мъжки и женски пол (човекът не иска трети пол, б.а.) и че той се определя при раждането и не подлежи на промяна.

Върховните съдии дори смятат, че подобна промяна на пола би била допустима, ако лицето се оперира. Това е категорично отречено по други дела от практиката на ЕСПЧ. Страсбург приема за недопустима намесата в телесна неприкосновеност заради социалната определеност.

Страсбург обаче критикува този подход на окръжния и върховния съд. Според ЕСПЧ магистратите трябва подробно да изследват казуса, а не просто да отказват с общи мотиви, които противоречат на конвенцията и правото на самоопределяне на човека.

Освен обезщетението за морални вреди, държавата дължи на П.Х и 3000 евро за разноски.

Делото е разгледано с приоритет, жалбата е подадена през 2020 г. и е приключило само за 2 години, посочи адвокат Докова. След това развитие П.Х. има право да поиска възобновяване на делото, по което й е отказана смяната на пола и съдилищата са длъжни да се съобразят с решението на Страсбург.

Това е и причината П.Х. да откаже споразумение по делото – само с решение може да се постигне възобновяване на националния процес, обяснява Докова.

Страсбург обаче посочва, че смяната на пола по документи е много сериозна промяна и стъпка от значение за обществото и за сигурността. Това не може да става безразборно и няколко пъти, трябва да има сериозни медицински критерии и данни. Всеки казус трябва да бъде внимателно изследван и държавата в лицето на съдилищата трябва да се убеди, че не е произволно мимолетно решение. Точно така е постъпил и съдът в Горна Оряховица по делото на П.Х., посочва Докова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: