Тристранката поиска реформа на ТЕЛК

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:14 / 14.09.2020
1365
Реформа на системата за инвалидност, а не само повече правомощия на Националния осигурителен институт да изпраща на повторен преглед при съмнения. Това поискаха за пореден път работодатели и синдикати по време на тристранката днес.

Социалните партньори разгледаха предложението за промяни в Кодекса за социално осигуряване на ВМРО. Те предвиждат решенията на ТЕЛК да се обжалват от НОИ пред административния съд. Дава се и възможност осигурителния институт да праща хора с увреждания на допълнителни прегледи. Никой освен социалното министерство обаче не подкрепи тези идеи. С отрицателни становища са здравното министерство и НОИ. Считаме, че предложените промени решенията на ТЕЛК да се обжалват пред административния съд и лицата да се насочват на повторен преглед ще доведе до по-обективна оценка, каза социалната министърка Деница Сачева.

От години сигнализираме за злоупотреби. Ние сме единствената бивша социалистическа страна, която не е реформирала системата си, припомни председателят на АИКБ Васил Велев. Той е категоричен, че е време за пълна реформа, за да се пресекат измамите. КРИБ разкритикува липсата на финансов отчет и също се въздържаха от подкрепа.

Преди година и половина имаше реформа, която оряза процентите на хората с увреждания, припомни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Тя цитира анализ на НОИ за инвалидните пенсии между 2010 и 2016 г., като за периода са издадени около 1 млн. решения, като голяма част от тях са повторни.1,08% от тях са обжалвани, като едва 0,26% от всички решения са оставили хората без пенсии. Тя обясни, че реформи трябват, но те не могат да са за сметка на правата на хората.

От КНСБ смятат, че НОИ трябва да има повече правомощия и контролни функции. Припомниха, че опити за реформи във времето са правени, но всеки път крайна дума е на трудовите, а не на медицинските власти. Призовават за внимателни промени в системата. Проблемът е, че няма механизъм, по който НОИ да иска повторна оценка, обясни Ася Гонева защо се въздържа КНСБ от подкрепа на текстовете.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).